Yeni asimetrik vic-dioksim bileşikleri ve bunların metal komplekslerinin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of novel unsymmetric vic-dioxime compounds and their metal complexes
- Tez No: 150549
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CENGİZ YENİKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Imine-Oxime, Metal Complexes, Oxime, Schiff Bases
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Ill YENİ ASİMETRİK v/c-DİOKSİM BİLEŞİKLERİ İLE BUNLARIN METAL KOMPLEKSLERİNİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU Selen ARIKAN Kimya, Yüksek Lisans Tezi, 2004 Tez Danışmanı: Yrd.Doç.Dr.Cengiz YENİKAYA ÖZET Boyarmadde ve lak sanayiinde, polimerizasyon endüstrisinde ve biyolojik mekanizmaların aydınlatılmasında model bileşik olarak kullanım alanı bulan oksimler, her geçen gün artarak önem kazanmaktadır. Bu çalışmada literatürde kaydına rastlanılmayan yeni bir imin-oksim ligandı ile bu ligandın geçiş metal kompleksleri sentezlenmiş ve yapılan aydınlatılmıştır. Çalışmanın ilk aşamasında paratoluidin ile trap/zZ-monoklorglioksÜTiin reaksiyonu sonucu öm/>/7İ-N-hidroksi-2-hidroksiimino-N'-p-tolil-asetamidin ligandı sentezlenmiştir. Çalışmanın ikinci aşamasında ise
Özet (Çeviri)
IV SYNTHESIS AND CHRACTERIZATION OF NOVEL UNSYMMETRİC vic-DIOXIME COMPOUNDSAND THEIR METAL COMPLEXES Selen ARIKAN Chemistry, M.S.Thesis, 2004 Thesis Supervisor: Assoc. Prof.Cengiz YENİKAYA SUMMARY The importance of the oxime compounds which are used in pigments, lack and polymer industry as model compounds for the of investigation of the biological mechanisms is increasing each day. In this study, a novel imine-oxime compounds as ligand and its transition metal complexes have been synthesized and characterized. In the first stage of this work, amp/i;-N-hydroxy-2-hydroxyimino-N'-p-tolyI- acetamidine a ligand was obtained from the reaction between paratoluidin and amphi- monochloroglyoxime. At the following stage, metal complexes of Cu(II), Ni(II) ions with ligand were prepared in ethanol/methanol solition. The characterization structures of the ligand and its complexes performed by using UV-Visible, IR, 'H-NMR, l3C-NMR, elemental analysis and magnetic susceptibility.