The relationship between financial reporting quality and sustainability reporting disclosures: An application on Borsa Istanbul and German Stock Exchange companies
Finansal raporlama kalitesi ve sürdürülebilirlik raporlaması bilgi açıklamaları ilişkisi: Borsa İstanbul ve Alman Borsası şirketleri üzerine bir uygulama
- Tez No: 964779
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPASLAN YAŞAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Alman Borsası, Borsa İstanbul, ESG Skorları, Sürdürülebilirlik Raporlaması Bilgi Açıklamaları, Finansal Raporlama Kalitesi, Borsa Istanbul, ESG Scores, German Stock Exchange, Financial Reporting Quality, Sustainability Reporting Disclosures
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Adana Alparslan Türkeş Bilim Ve Teknoloji Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 262
Özet
Bu tez, finansal raporlama kalitesi (FRK) ile sürdürülebilirlik raporlaması bilgi açıklamaları arasındaki ilişkiyi, Türkiye ve Almanya örneklemleri temelinde ampirik olarak analiz etmektedir. Çalışma, 2019–2022 yılları arasında Borsa İstanbul'da (BIST) işlem gören 75 Türk şirketi ile Alman borsasında işlem gören 140 şirkete ilişkin verileri kapsamaktadır. Çalışmada kullanılan tüm finansal, çevresel, sosyal ve yönetişim (ÇSY-ESG) verileri, London Stock Exchange Group (LSEG) bünyesindeki Refinitiv veri tabanından temin edilmiştir. Analiz sürecinde panel veri regresyon analizleri, bağımsız örneklemler için t-testi ve çapraz kesit bağımlılığı testleri gibi istatistiksel yöntemler uygulanmıştır. Finansal raporlama kalitesinin ölçümünde ise kâr yönetimine dayalı Modifiye Edilmiş Jones Modeli ile Performans Eşlemeli Modifiye Edilmiş Jones Modeli kullanılmıştır. Türkiye örneklemine ilişkin analizlerde, genel ESG skorları ile finansal raporlama kalitesi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir. Ancak, yönetim skoru değişkeni ile hem Modifiye Edilmiş Jones Modeli (FRK1), hem de Performans Eşlemeli Modifiye Edilmiş Jones Modeli (FRK2) kapsamında hesaplanan finansal raporlama kalitesi arasında pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Ayrıca, Modifiye Edilmiş Jones Modeli (FRK1) kapsamında hesaplanan finansal raporlama kalitesi ile emisyon skoru değişkeni arasında negatif ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Bu bulgular, bazı ESG alt bileşenlerinin finansal raporlama kalitesi üzerinde sınırlı da olsa anlamlı etkiler yarattığını ortaya koymuştur. Bununla birlikte, 2019–2021 döneminde sürdürülebilirlik raporlaması yapan firmaların, raporlama yapmayan firmalara kıyasla istatistiksel olarak anlamlı bir biçimde daha yüksek finansal raporlama kalitesi sergilediği tespit edilmiştir. Ancak bu fark, 2022 yılı itibarıyla anlamlılığını yitirmiştir. Almanya örneklemine ilişkin analizlerde ise, Modifiye Edilmiş Jones Modeli (FRK1) ve Performans Eşlemeli Modifiye Edilmiş Jones Modeli (FRK2) kapsamında hesaplanan finansal raporlama kalitesi ile yönetim skoru, CSR (Corporate Social Responsibility score) strateji skoru ve emisyon ticaretine katılım değişkenleri arasında negatif ve istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Buna karşılık, her iki model kapsamında hesaplanan finansal raporlama kalitesi ile kurumsal yönetim skoru arasında pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Elde edilen bulgular, ilgili değişkenlerin işletmelerin finansal raporlama uygulamalarının kalitesini anlamlı ölçüde etkilediğini göstermektedir. Çalışmanın bulguları, sürdürülebilirlik raporlamasının finansal raporlama kalitesiyle ilişkisini yalnızca kurumsal bağlamların değil, aynı zamanda yasal düzenlemeler ve yatırımcı beklentileri gibi dışsal faktörlerin de etkilediğini göstermektedir. Bu sonuç, politika yapıcılar ve düzenleyici kurumlar açısından sürdürülebilirlik açıklamalarının içeriğini güçlendirmeye yönelik stratejilerin gerekliliğini ortaya koymakta, ayrıca karşılaştırmalı analizlere dayanan uluslararası literatüre anlamlı bir katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis empirically examines the relationship between financial reporting quality (FRQ) and sustainability reporting disclosures based on the samples of Turkey and Germany. The study covers data from 75 Turkish companies listed on Borsa Istanbul (BIST) and 140 companies listed on German Stock Exchange (GSE) for the period 2019–2022. All financial and environmental, social and governance (ESG) data employed in this study were sourced from the Refinitiv database, a subsidiary of the London Stock Exchange Group (LSEG). The empirical analysis utilised a range of statistical techniques, including panel data regression analyses, independent samples t-test, and cross-sectional dependence tests. The measurement of financial reporting quality (FRQ) was grounded in earnings management (EM) proxies, specifically the Modified Jones Model and the Performance-Matched Modified Jones Model. In the analyses conducted for the Turkish sample, no statistically significant relationship was identified between overall ESG scores and financial reporting quality. However, the management score variable exhibited a positive and statistically significant association with financial reporting quality as measured by both the Modified Jones Model (FRQ1) and the Performance-Matched Modified Jones Model (FRQ2). Furthermore, within the framework of the Modified Jones Model (FRQ1), a negative and statistically significant relationship was observed between financial reporting quality and the emissions score variable. These findings indicate that certain ESG subcomponents, albeit to a limited extent, exert significant effects on financial reporting quality. Moreover, during the 2019–2021 period, firms engaged in sustainability reporting demonstrated statistically significantly higher financial reporting quality compared to non-reporting firms. However, this difference lost its statistical significance as of 2022. In the analyses for the German sample, financial reporting quality, as measured by the Modified Jones Model (FRQ1) and the Performance-Matched Modified Jones Model (FRQ2), was found to have negative and statistically significant associations with the management score, CSR (Corporate Social Responsibility score) strategy score and emissions trading participation variables. In contrast, a positive and statistically significant relationship was identified between financial reporting quality, under both models, and the governance score. These findings suggest that the variables in question significantly influence the quality of firms' financial reporting practices. The findings of this study demonstrate that the relationship between sustainability reporting and financial reporting quality is influenced not only by institutional contexts but also by external factors such as regulatory frameworks and investor expectations. This outcome underscores the necessity, from the perspective of policymakers and regulatory bodies, of developing strategies aimed at enhancing the content of sustainability disclosures. Furthermore, it provides a meaningful contribution to the international literature based on comparative analyses.