Tunçbilek Termik Santral cürufundan yanmamış karbonun Jameson flotasyon kolonu ile kazanımı
Beneficiation of unburnt coal from Tunçbilek Power Plant's slag by the use of James flotation column
- Tez No: 169235
- Danışmanlar: PROF.DR. BAHRİ ÖTEYAKA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Jameson flotasyon kolonu, cüruf, flotasyon
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
IV TUNÇBİLEK TERMİK SANTRAL CÜRUFUNDAN YANMAMIŞ KARBONUN JAMESON FLOTASYON KOLONU İLE KAZANILMASI Oktay Şahbaz Maden Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi, 2005 Tez Danışmanı: Prof.Dr. Bahri ÖTEYAKA ÖZET Jameson flotasyon kolonu, flotasyonu sorunlu olan ince taneli minerallerin zenginleştirilmesinde kullanılan ve flotasyon performansı yüksek bir alettir. Temel olarak iki ana parçadan oluşur. Bunlar, düşey boru ve hücredir. Ortalama boyu 3-3,5 m olan Jameson kolonu çeşitli metalik minerallerin ve endüstriyel hammaddelerin flotasyonunda pilot ve endüstriyel boyutta başarı ile kullanılmaktadır. Termik santrallerde, kömürün yakılması sonucunda ortaya çıkan cüruf ile birlikte yanmamış karbon (kömür) bulunmaktadır. Bu, çevre sağlığı ile işletme giderleri açısından olumsuz etki yaratmaktadır. Bu kömürlerin kazanılması; ülke ekonomisine, çevre ve insan sağlığına önemli yararlar sağlayacaktır. Bu çalışmada, Tunçbilek Termik Santrali kazanlarında yakılamadan cürufla birlikte ızgara altından atılan kömürün Jameson flotasyon kolonu ile kazanılabilirliği araştırılmıştır. Deneysel çalışmalar sonucunda en uygun çalışma koşullarında; %95,41 kül içeren cüruftan, %43,88 küllü ve 3740 Kcal/kg alt ısıl değere sahip kömür, %67,49 yanabilir verimle kazanılmıştır.
Özet (Çeviri)
BENEFICIATION OF UNBURNED COAL FROM TUNÇBİLEK POWER PLANT'S SLAG BY THE USE OF JAMESON FLOTATION COLUMN Oktay Şahbaz Mining Engineering, Thesis of Master of Science, 2005 Super Visor: Prof.Dr. Bahri ÖTEYAKA ABSTRACT Jameson flotation column is a device used for fine particles, which are hard to beneficiate, and has high flotation performance. Basically it is formed by two main parts. These are downcomer and tank. Average height of Jameson flotation column is 3-3,5 meter and successfully used for various metallic minerals and industrial raw minerals concentration in pilot and industrial scale. After coal combustion in Power Plant, slag and unburned carbon (coal) occurs together. It creates negative effect on environmental and economical issues. Enrichment of the unburned coal from slag will supply important benefit to national economy, environment and human health. In this study, beneficiation of unburned coal, which can not be burned in Tunçbilek Power Plant and thrown to under grizzle with slag, has been investigated by use of Jameson flotation column. As a result of study in optimum condition, coal ash content has been diminished to 43,88% from 95,41% having 67,49% of combustible recovery. Calorific value (lower thermal value) of this product is 3740 Kcal/kg. Key words : Jameson flotation column, slag, flotation