Türkiye'deki 380 kV'luk enterkonnekte güç sisteminde çeşitli güç akışı ve ekonomik dağıtım analizleri
Various power flow and economic dispatch analyses on 380 kV-interconnected power system in Turkey
- Tez No: 150593
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET KURBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Güç Akışı, Optimal Güç Akışı, Bara Admitans Matrisi, B Kayıp Katsayıları Matrisi, Ekonomik Dağıtım, Power Flow, Optimal Power Flow, Bus Admittance Matrix, B Loss Coefficient Matrix, Economic Dispatch
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TÜRKİYE'DEKİ 380 kV'LUK ENTERKONNEKTE GÜÇ SİSTEMİNDE ÇEŞİTLİ GÜÇ AKIŞI VE EKONOMİK DAĞITIM ANALİZLERİ ÜMMÜHAN BAŞARAN Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yard. Doç. Dr. Mehmet KURBAN 2004, 117 sayfa Bu çalışmada, Türkiye'deki 380 kV'luk enerji iletim hatlarıyla birbirine bağlı, 30 üretim ve 35 yük harasından oluşan 65 baralı enterkonnekte güç sistemi ele alınarak, sistemin en uygun çalışma noktalarını belirlemek ve kurulacak yeni sistemlerin planlanmasını yapmak amacıyla güç akışı analizi yapılmıştır. Ayrıca EÜAŞ (Elektrik Üretim Anonim Şirketi)'a bağlı 8 tane termik santral bulunan 22 barah 380 kV'luk yeni bir sistem için de güç akışı, optimal güç akışı analizleri yapılmış ikinci derece gradient yöntemi ve kayıplı ekonomik dağıtım yöntemleri kullanılarak santrallerin en düşük maliyetle yük talebini karşılaması sağlanmıştır. Bütün bu güç akışı, optimal güç akışı ve ekonomik dağıtım analizleri, MATLAB®'de geliştirilen yazılımlarla gerçekleştirilmiştir. Aynı zamanda bu yazılımlar, grafiksel kullanıcı arayüzü (GUI) oluşturularak farklı güç sistemleri için güç akışı, optimal güç akışı ve ekonomik dağıtım analizleri yapabümektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis VARIOUS POWER FLOW AND ECONOMIC DISPATCH ANALYSES ON 380 kV-INTERCONNECTED POWER SYSTEM IN TURKEY ÜMMÜHAN BAŞARAN Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Electrical and Electronics Engineering Program Supervisor: Assist. Prof. Mehmet KURBAN 2004, 117 pages In this thesis the power flow analysis is made, based on Turkey's interconnected power system which consists of 30 generation 35 load bus totaling 65 bus connected each other with 380 kV energy transmission lines, to find optimal operating points of a given system and to plan next-generation power systems. Moreover, based on another system, EÜAŞ's 380 kV 8 thermal plants with 22 bus, the power flow, optimal power flow analysis is performed and the plants are made to satisfy load demand with minimum cost using the second order gradient and economic dispatch with losses methods. All the power flow, optimal power flow and economic dispatch analysis are implemented using MATLAB®. Furthermore, due to the graphical user interface (GUI) the written programs can be used for different power systems' power flow, optimal power flow and economic dispatch analyses.