380 ve 154 kv'luk Kuzeybatı Anadolu şebekesi güç akışı benzetimleri
Power flow simulations of 380 and 154 kv power systems in Northwest Anatolia
- Tez No: 245220
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YILMAZ UYAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Güç Sistemleri, Yük akışı, Kısıtlılık analizi, Power Systems, Load Flow, Contingency Analysis
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmada Türkiye'deki 380 ve 154 Kv'luk enerji iletim hatlarıyla birbirine bağlı, 18 üretim ve 96 yük barasından oluşan 114 baralı enterkonnekte kuzeybatı anadolu güç şebekesi ele alınarak, kurulacak yeni sistemlerin planlanması amacıyla güç akışı ve kısıtlılık analizi yapılmıştır.Bütün bu çalışmalarda MATLAB'da geliştirilen PSAT programı kullanılmıştır. MATLAB'daki PSAT programında grafiksel kullanıcı arayüzü (GUI) kullanılarak farklı güç sistemleri için güç akışı analizleri yapılabilmektedir. PSAT programında Newton-Raphson iterasyon metodu kullanılarak yük akışı ve kısıtlılık analizleri yapılmıştır. Analizlerin sonucuna göre ilave transformatörler, iletim hatları ve elektrik üretim üniteleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis the power flow and contingency analysis are made, based on Turkey?s interconnected northwest anatolia power system which consists of 18 generation and 96 load bus totaling 114 bus connected each other with 380 and 154 Kv energy transmission lines, to plan next generation new power systems.All these studies are implemented using PSAT program in MATLAB. PSAT program due to the graphical user interface (GUI) the written program can be used power flow analysis for different power systems. Load flow and contingency analysis are made by using Newton Raphson iterative method in PSAT program. As a result of studies additional transformers, transmission lines and electricity production units are determined.