Kimyasal yöntemlerle çok tabaklı pigment sentezi
Chemical synthesis of multilayer pigments
- Tez No: 150607
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ENDER SUVACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çok tabakalı pigmentler, çözelti sentezi, heterojen çekirdeklenme, hetero-tutunma, Interference pigments, solution synthesis, heterogeneous nucleation, heterocoagulation
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KİMYASAL YÖNTEMLERLE ÇOK TABAKALI PİGMENT SENTEZİ CEM ÇAĞLAR Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Seramik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doç.Dr.Ender SUVACI 2004, 83 sayfa Bu çalışma, çözeltiden sentezle, çok tabakalı pigmentlerin Üretiminin öğrenilmesini amaçlamaktadır. Çok katmanlı yapıyı oluşturan tozların, altlık görevi üstlenen mika taneleri ve bu taneleri kaplaması istenen metaloksitin biraraya getirilmesi için, çözelti kimyası çerçevesinde çalışılmış, metaloksit çekirdeklerini mika taneleri üzerinde oluşturan heterojen çekirdeklenme mekanizması ve bağımsız oksitlerin aldıklara bağlanması biçiminde yürüyen hetero-tutunma mekanizması ayrı ayrı denenmiştir. Heterojen çekirdeklenme ve Hetero-tutunma mekanizmalarım kullanan süreçlerin farklı basamaklarının bir araya getirildiği ideal, yeni bir yöntem ortaya koymak üzere ayrıca çaba sarf edilmiştir. Metaloksit kaynağı olarak klorür tuzuyla çalışılmış, ancak sülfat tuzu üe ulaşılacak yüzey görünümü de incelenmiştir. Elde edilen kompozit tozların yüzey yapıları ve kimyasal kararlılıklarının kalsinasyon sıcaklığı ile ilişkisi gözlenmiş, tüm sonuçlar SEM resimleri ve XRD analizleri ile rapor edilmiştir. Deneysel bulgular karşılaştırıldığında, heterojen çekirdeklenme mekanizmasını kullanan süreçlerle daha nitelikli kaplama tabakaları alındığı görülmektedir. Özellikle hetero-tutunma mekanizması ile çalışıldığında, kaplama tabakasının kalınlığının bileşenlerin kütlece oranları üzerinden kontrol edilemeyeceği anlaşılmıştır. Sonuçlar, başlangıç malzemesinin klorit ya da sülfat tuzu olarak seçilmesinin, kaplama katmanının yapısında dikkate değer değişikliklere yol açacağını ortaya koymaktadır. Kalsinasyon sıcaklığmıdaki yükselme hem altlığın kimyasal kompozisyonunu hem de metal oksitin kristal yapışım etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis CHEMICAL SYNTHESIS of MULTILAYER PIGMENTS CEM ÇA?LAR Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Ceramics Engineering Program Supervisor: AssistProf.Ender SUV ACI 2004, 83 pages The aim of this study is to learn how to produce multilayer pigments by solution synthesis methods. The experimental study to attach the components those form each layer (mica particles as substrates and titanium dioxide as the coating powder) is based on two different mechanisms. Heterogeneous nucleation mechanism that can be explained as the formation of the the oxides just on the substrates and the Hetero-coagulation mechanism that runs with the adherence of independent metaloxides to the substrate leafs are experimented in individual groups. A combination of the processing steps those belong to these two different mechanisms is tried in addition. The chloride salt is used as the main metaloxide source, but the sulfate salt is examined as well. The pigments are calcined to improve the bonding between the layers by testing several calcination temperatures. All the results are reported with SEM pictures and XRD analysis. It has been observed that; the coating layer produced by the processes those use the heterogeneous nucleation is much better and smoother than that of the processes those use the hetero-coagulation mechanism. It is seen that; to control the thickness of the coating layers over the mass ratios of the components is quite hard especially with hetero-coagulation mechanism. Preliminary studies suggest that, the choice of starting with the chloride or the sulfate salts strongly differs the structure of the coating layer. The calcination temperature has a profound effect on both the chemical composition of the substrates and the crystal structure of the metal oxides.