Elektromanyetizmanın Clifford cebiri ile incelenmesi
Investigation of electromagnetism with Clifford algebra
- Tez No: 150608
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MURAT TANIŞLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Clifford Cebiri, Dönme işlemi, Yansıma işlemi, Maxwell Denklemleri, Öklid Uzayı, Clifford Algebra, Rotation Operation, Reflection Operation, Maxwell Equations, Eucludian space 11
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ELEKTROMAGNETIZMANIN CLIFFORD CEBİRİ İLE İNCELENMESİ FUAT TOLGA ATALAY Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman: Yard.Doç.Dr.Murat TANIŞLI 2004, 32 sayfa Bu tezde bir sayı sistemi olan Clifford cebirinin tanımı yapıldıktan sonra, bu cebirin oluşturduğu alternatif cebirlerin genel özellikleri verilmiş ve karşılaştırılması yapılmıştır. Bunlara ek olarak, Clifford cebirinin matris temsili de yapılmıştır. Klasik fizikte Newton yasalarının oynadığı rolü, elektromanyetizmada Maxwell deklemleri oynar. Daha önce tensörler, kuaternionlar ve vektörler gibi sayı cebiriyle ifade edilen Maxwell denklemler, bu tezde Clifford cebrinin temsilinden faydalanılarak yeniden ele alınmış,incelenmiş ve ortaya koyduğu yaklaşımlar gösterilmiştir. Bu çalışmada amaç, elektromanyetizmanın ve Lorentz kuvvet yasasımn en basit şekline geometrik cebirin sistemsel çözümleri uygulanarak ulaşmaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis INVESTIGATION OF ELECTROMAGNETIZM WITH CLIFFORD ALGEBRA FUAT TOLGA ATALAY Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Physics Program Supervisor: Ass. Doç.Dr. Murat TANIŞLI 2004, 32 pages In this thesis, after defining Clifford algebra as a number algebra, general properties of alternative algebras formed by this base are given and defined. In addition, the matrix representation of Clifford algebra is given. In electromagnetism, the Maxwell equations acts same role with Newton laws that in classical mechanics. In this thesis, the Maxwell equations which are defined by number systems as quaternions, tensors and vectors before, have been studied and investigated. New approaches have been represented by helping of representation of Clifford algebra. During this study, the aim is to reach most-easy form of electromagnetism and Lorentz force law by using systemical solutions of geometrical algebra.