Bazı heterosiklik yapılar üzerinde deneysel ve teorik çalışmalar
Experimental and theoretical study of some heterocyclic compounds
  1. Tez No: 150606
  2. Yazar: DİLEK BAŞARANER ELMALI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NEVİN KANIŞKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Stetter Reaksiyonu, Paal-Knorr Reaksiyonu, Tiyazolyum Tuzları, Asitlik Sabitleri, Disübstitüe Pirol, Stetter Reaction, Paal-Knorr Reaction, Thiazolium Salt, Acidity Constant, Disubstituted Pyrrole
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZET DOKTORA TEZİ BAZI HETEROSİKLİK YAPILAR ÜZERİNDE DENEYSEL VE TEORİK ÇALIŞMALAR Dilek Elmalı Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Nevin Kanışkan 2004, 88 sayfa Bu çalışmada literatürde daha önce sentezlenmemiş olan 1,4-Dikarbonil türevleri Stetter reaksiyonuyla tiyazolyum tuzları kullanılarak sentezlendi. Elde edilen 1,4-Dikarbonil türevlerinden, Paal-Knorr yöntemi ile literatürde daha önce sentezlenmemiş olan 2,5-Disübstitüe pirol, furan ve tiyofen türevleri sentezlendi ve spektroskopik metotlarla yapıları aydınlatıldı Sentezlenen 2,5-Disübstitüe furan, pirol ve tiyofen türevlerinin asitlik sabitleri saptandı ve teorik olarak semi-empirik kuantum kimyasal AMI yöntemi ile hesaplanan değerlerle paralellikleri araştırıldı.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Ph. D. Thesis EXPERIMENTAL AND THEORETICAL STUDY OF SOME HETEROCYCLIC COMPOUNDS Dilek Elmalı Anadolu University Graduate School of Sciences Chemistry Department Supervisor: Doç.Dr.Nevin Kanışkan 2004, 88 pages In this study, according to S tetter reaction in the presence of thiazolium salt catalyst 1,4-Dicabonyl derivatives, which didn't take part in literature, synthesized. According to Paal-Knorr reaction, 2,5-Disubstituted furan, pyrrole and thiophene compounds, which didn't take part in literature, were synthesized from the 1,4- dicarbonyl compounds and characterized by using spectroscopic methods. The acidity constants of 2,5-Disubstituted pyrrole, furan and thiophene derivatives were determined and by using semi-empirical quantum chemical calculation AMI method the results were searched.