Yazılım kalite sistemlerinin karşılaştırılması ve bir örnek modelin oluşturulması
Analysis of software quality systems and developing a model for small software companies
- Tez No: 150615
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YUSUF OYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Yazılım Mühendisliği, Kalite Sistemleri, Otomasyon Yazılımı, Proje Yönetimi, Web Portalları ıı, Software Engineering, Software Quality, Automation Software, Project Management, Web Portal m
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ YAZILIM KALİTE SİSTEMLERİNİN İNCELENMESİ VE KOBİ YAZILIM ŞİRKETLERİ İÇİN BİR ÖRNEK MODELİN OLUŞTURULMASI ALİ TÜZÜNKAN Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yard. Doç. Dr. Yusuf Oysal 2004, 121 SAYFA KALDER tarafından 2001 yılında hazırlanan Yazılım Sektörü anketinin değerlendirmesinde, Türkiye'deki Bilişim sektörünün birçok sorun ve eksikliklerle karşı karşıya olduğu değerlendirilmiş ve bir dizi öneriler Türkiye Bilişim sektörüne aktarılmıştı. Başlıca öneriler: Kalite ve verimlilik için gerekli Yazılım Kalite Sistemlerinin referans alınması, eğitim eksiklerinin giderilmesi, uygun altyapı ve araçlar ile çalışma ortamının sağlanması, hız ve sistematik zaman planlama ve kontrolünün sağlanması idi. Bu çalışma ile birlikte, Türkiye Bilişim sektöründeki Küçük ve Orta ölçekli yazılım firmaları için bu önerilere cevap verecek bir model, bir çerçeve hazırlandı. Bu amaçla, öncelikle günümüzde referans olarak kullanılan Yazılım Kalite Sistemleri incelenmiş ve bu incelemenin sonucunda, özellikle KOBİ'lere yönelik olarak örnek bir yazılım firması için günün koşullarında kaliteyi sağlamak için gerekli eğitimlerin kapsandığı eğitim paketi, süreç akış planları, yazılım kalite sistemlerinin otomasyonunu sağlayacak bir XML teknolojisinin yaygın olarak kullanıldığı portal şablonları hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis ANALYSIS OF SOFTWARE QUALITY SYSTEMS AND DEVELOPING A MODEL FOR SMALL SOFTWARE COMPANIES ALİTÜZÜNKAN Anadolu University Graduate School of Sciences Computer Engineering Program Supervisor: Assoc. Prof. Yusuf OYSAL 2004, 121 pages The 2001 KALDER survey indicates that the field of information technologies in Turkey is facing numerous setbacks. Several recommendations, therefore, were made in order to overcome these problems. These suggestions include; (1) utilizing Software Quality Systems for overall quality and productivity, (2) quenching the problematic elements of education in software engineering, (3) providing necessary infrastructure and tools, and (4) maintaining and controlling speed and suitable project management. In this context, a model that utilizes these suggestions was developed to help small and mid-sized software companies in Turkey improve their operations. After examining the Software Quality Systems, which are used as reference, an educational package was prepared for small software companies containing necessary elements to achieve quality under particular circumstances. Additionally, process workflow diagrams were created, and several portal templates that can be used to ensure the automation of Software Quality Systems were built.