Alüminyum ve alüminyum alaşımlarının çeşitli ortamlardaki korozyonuna fenolik maddelerin etkisi
The Effect of phenolic substances on the corrosion of aluminium and aluminium alloys in various medra
  1. Tez No: 95652
  2. Yazar: GÜLAY BAYRAMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. ABBAS AKSÜT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Korozyon, alüminyum, alüminyum alaşımları, fenol, krezoller, inhibitor, inhibisyon etkinliği, Corrosion, aluminium, aluminium alloys, phenol, cresols, inhibitor, inhibition efficiency
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZET Doktora Tezi ALÜMİNYUM VE ALÜMİNYUM ALAŞIMLARININ ÇEŞİTLİ ORTAMLARDAKİ KOROZYONUNA FENOLİK MADDELERİN ETKİSİ Gülay BAYRAMOĞLU Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. A. Abbas AKSÜT Bu çalışmadada saf alüminyum ve alüminyum alaşımlarının değişik pH'lardaki (H2S04, HC1, NaCl, NaCl+NaOH) korozyonuna fenol, o- krczol, m-krezol ve p-krezol'ün etkisi incelenmiştir. Bu ortamlardaki korozyon potansiyeli, korozyon hızı, polarizasyon direnci, Tafel eğimleri ve yüzde inhibisyon etkinliği gibi korozyon karakteristikleri değişik elcktrokimyasal yöntemlerle belirlenmeye çalışılmıştır. Kullanılan inhibitörlcr 25°C'da İN H2S04 ve İN NaCl ortamında alüminyum ve alaşımların korozyonunu hızlandırırken, İN 11CI ortamında inhibitor derişiminin artmasıyla % inhibisyon etkinliği ve yüzey kaplanma kesrinin arttığı gözlenmiştir. Fenol ve krezollerin adsorpsiyonunun Langmuir izotermine göre yürüdüğü belirlenmiştir. Bu ortamda sıcaklığın korozyon hızı üzerine etkisi incelenmiş, inhibitörlü ve inhibitörsüz ortamlarda sıcaklığın artmasının korozyon hızını artırdığı bulunmuştur. Çalışmada l/T - İn i değişimlerinden de aktivasyon enerjileri hesaplanmıştır. 25°C'da pH'a bağlı olarak yapılan incelemede bu inhibitörlcrin asidik ortamda daha fazla etkin olduğu görülmüştür. Fenol derişiminin 20mM olduğu ortamlarda en olumlu sonuçlar elde edilmiştir. 2000, 123 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis THE EFFECT OF PHENOLIC SUBSTANCES ON THE CORROSION OF ALUMINIUM AND ALUMINIUM ALLOYS IN VARIOUS MEDIA Gülay BAYRAMO?LU Ankara University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. A. Abbas AKSÜT In this study, the effect of phenol, o-cresol, m-cresol and p-cresol on the corrosion of aluminium and aluminium alloys at different pH values (H2S04, HC1, NaCI, NaCI+NaOH) was investigated. The corrosion characteristics such as the corrosion potential, corrosion rate, polarization resistence, Tafel slopes and percent inhibition efficiency in these media were determined by different electrochemical procedures. It was observed that while the inhibitors which were used, increased the corrosion of aluminium and aluminium alloys in IN H2S04 and IN NaCI media at 25°C; in İN HC1 medium the percent inhibition efficiency and surface coverage degree increased by increasing inhibitor concentration. It was determined that the adsorption of phenols and crcsols occurred according to the Langmuir isotherm. The effect of temperature on the corrosion rate was investigated in this medium. It was determined that increasing temperature increased the corrosion rate in media with or without inhibitors. In this study the activation energies were calculated from the 1/T - İn i variations. In the investigation realized according to pH at 25°C, it was observed that these inhibitors were more efficient in acidic medium. The most positive results were obtained in media in which the phenol concentration was 20 mM. 2000, 123 pages