Kendine benzer fonksiyonlar
Self similar functions
- Tez No: 150628
- Danışmanlar: PROF.DR. ŞAHİN KOÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Kendine Benzer Fonksiyon, Fraktal İnterpolasyon, Harmonik Fonksiyon, Büzülme Dönüşümü, Sierpinski Üçgeni, Self Similar Functions, Fractal Interpolation, Harmonic Function, Contraction Mapping, Sierpinski Gasket. 11
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KENDİNE BENZER FONKSİYONLAR Derya ÇAKMAK Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Matematik Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Şahin KOÇAK 2004, 63 Sayfa Kümeler için“kendine benzerlik”kavramı frakta! geometrinin temel bir kavramıdır. Ancak fonksiyonlar için“kendine benzerlik”kavramı üzerinde genel bir uzlaşı yoktur. Fonksiyon grafiğinin bir küme olarak kendine benzer olma koşulu, fonksiyonun kendine benzerliği için tam tatminkar görünmemek tedir. Bu çalışmada, fraktaller üzerindeki harmonik analizin kavramları yardımıyla, Sierpinski Üçgeni örneği üzerinde, fonksiyonların kendine benzerliği için yeni bir tanım öneriyor ve aralıklar için Barnsley tarafından verilmiş olan frakta! Interpolasyon teoremini Sierpinski Üçgeni üzerindeki bir fraktal interpolasyon teoremine genelleştiriyoruz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis SELF SIMILAR FUNCTIONS Derya ÇAKMAK Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Mathematics Program Supervisor: Prof. Dr. Şahin KOÇAK 2004, 63 Pages The notion of“self-similarity”for sets is a fundamental concept of fractal geometry. But there is no agreement on the concept of“self-similarity”for functions. The condition of the self similarity of the graph of a function as a set is not a satisfactory approach for self similarity of functions. In this study we propose a new definition for self-similarity of functions on the example of the Sierpinski Gasket using the concepts of harmonic analysis on fractals. Then we have generalized the fractal interpolation theorem on intervals given by Barnsley to a fractal interpolation theorem on the Sierpinski Gasket.