Zeytinyağı endüstrisi atık sularının elektrokimyasal arıtımı
Electrochemical treatment of olive oil wastewaters
- Tez No: 150654
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÜMRAN TEZCAN ÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elektrokoagülasyon, Karasu, KOt giderimi, Zeytinyağı, Blackwater, Electro-coagulation, Olive oil, Removal of COD
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Bitirme Tezi ZEYTİNYAĞI ENDÜSTRİSİ ATIK SULARININ ELEKTROKİMYASAL ARITIMI SERKAN UĞUR Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı Danışman : Yrd. Doç. Dr. Ümran Tezcan ÜN 2004, 80 sayfa Zeytinyağı üretimi sırasında ortaya çıkan genel Zeytinyağı atıksuyu (karasu), organik maddeler, askıda katı maddeler, zehirli fenolik maddeler, yağ ve gres içermektedir. Bu tür bir atıksuyun akarsu, kanalizasyon sistemi veya toprağa deşarj edilmesi, alıcı ortamda önemli bir kirliliğe neden olmaktadır. Türkiye, dünyada zeytin üretimi yapan dördüncü büyük ülkedir ve üretilen zeytinin yaklaşık %90'ı zeytinyağı üretiminde kullanılmaktadır. Bu çalışmada, küçük ve orta işletmelerde kullanımı kolay ve ekonomik olabilecek elektrokoagülasyon yöntemi ile zeytinyağı atıksuyunun arıtılabilirliği incelenmiştir. Giderim verimi, akım verimi ve enerji tüketimi üzerinde akım yoğunluğu, reaktör malzemesi, elektrolit ve destek elektrolit derişimlerinin etkileri çalışılmıştır. Giderim verimi olarak %86 değerine ulaşılmış, düşük enerji tüketimi ve yüksek akım verimleri elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis ELECTROCHEMICAL TREATMENT OF OLIVE OIL WASTEWATERS SERKANUGUR Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Environmental Engineering Program Supervisor: Assist.Prof.Dr. Ümran TEZCAN UN 2004, 80 pages Olive mill wastewater (blackwater) originating during olive oil production contains organic substances, suspended solids, toxic phenolic substances, oil and grease. Discharging this kind of wastewater to a river, sewer system or soil causes an important pollution of receiving body. Turkey is the forth largest olive producing country in the world and almost 90% of the olive produced is used to produce olive oil. In this study, treteability of olive mill wastewater by electrocoagulation method that would be feasible and economic in use for small and mid size facilities were examined. Effect of current density, reactor material (aluminium and iron), electrolyte and supporting electrolyte concantration on the removal efficiency, current efficiency and energy consumption were studied. Removal efficiency of 86% was achieved practically and low energy consumption and high current efficiencies were obtained.