Viskon akışkan içeren bazı evren modelleri ve özellikleri
Some universe models including viscous fluid and features
- Tez No: 150697
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İSMAİL TARHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Skaler Alan, Viskoz Akışkan, Isı Akısı, Einstein Alan Denklemleri, Marder Metriği, Kozmolojik Modeller, Kozmik Mikrodalga Fon Anizotropisi
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 39
Özet
oz Bu tezde, evrenin oluşumunun ilk çağlarında etkin olduğuna inanılan skaler alan ile viskoz akışkanın davranışını ve kozmolojik özellikleri incelenmektedir. Bu amaçla; Marder metriği ile tanımlanan bir evreni dolduran viskoz akışkan, skaler alan ve ısı akısı karışımından oluşan bir kozmik madde dağılımı için Einstein alan denklemleri elde edilerek çözümler aranmıştır. Çözümler, böyle bir uzay-zamanda ısı akısının oluşamayacağım göstermektedir. Ayrıca, skaler alamn varlığında ve yokluğunda viskoz akışkan madde dağılımının davranışı ve diğer fiziksel özellikleri ile asimptotik davranışları tartışılmıştır. Özellikle skaler alamn; kozmik mikrodalga fon ışınım anizotropisi, viskoz akışkanı karakterize eden shear viskozite kat sayısı ve bulk viskozite kat sayısı üzerine etkileri irdelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this thesis, the behaviour of the scalar field with the viscous fluid which are believed that they are active at the initial ages of the formation at universe, and their cosmological properties are investigated. For this purpose, Einstein's field equations are obtained and their solutions are studied for the cosmic matter which is composed of viscouse fluid, scalar field and heat flux filling a universe defined by Marder's metrics. Solutions indicate that heat flux can not be formed in such space-time. Furthermore, the behaviour of viscous fluid matter and other physical properties are discussed in the existance and absence of scalar field with their asymptotic behaviours. Especially, effects of scalar field on the cosmic microwave background radiation anisotropy, shear viscosity coefficient and bulk coefficient characterizing viscouse fluid are tried to examined. Key Words : Scalar Field, Viscous Fluid, Heat Flux, Einstein 's Field Equations, Marder's Metric, Cosmological Models, Cosmic Microwave Background Anisotropy. II