Çanakkale Boğazı'nda bentik organizmalar ile kirliliğin karasal kaynaklarının tespiti
Determining the status of the benthic communities in the zones under the risk of the pollution threat along Dardanelles
  1. Tez No: 150696
  2. Yazar: YELİZ ERYURT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA ALPASLAN, PROF.DR. SEZGİNER TUNÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Çanakkale Boğazı, Mollusca, Polychaeta, Crustacea, Diversite, Dardanelles, Mollusc, Polychaeta, Crustacea, Diversity. II
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
oz Bu çalışma' da Çanakkale Boğazında seçilen 6 istasyonda Ocak-Kasım 2002 tarihleri arasında mevsimlik olarak yapılarak, bentik komünitelerin durumunun belirlenmesi amaçlanmıştır Örnekleme periyodunun sonunda, 4 fîlum, 1 1 klasis, 1 8 ordo, 78 familya ya ait toplam 167 tür saptanmıştır. Elde edilen veriler doğrultusunda bu türlerden Mollusca filumu üyelerinden 30 tür, Gibbula ardens, Jujubinus exasperatus, Jujubinus striatus, Tricolia specicosa, Tricolia tenius, Alvania beani, Alvania geryonia, Alvania lineata, Epitonium clathratulum, Nasarius pygmmaeus, Nasarius reticulatus, Vexillum tricolor, Mangelia attenuata, Mitrolumna olivoidae, Mitrella gervilîii, Odostomia conoidae, Turbonilla delicata, Turbonilla rufa, Monophorus perversus, Chlamys varia, Lucinella divaricata, Bornia sebetia, Parvicardium scriptum, Spisula solida, Tellina tenius, Tellina pulchella, Abra prismatica, Abra segmentum, Dentaliun dentsalis, Dentalium vulgare ve Polychaeta klasisi üyelerinden 6 tür, Pectinaria auricoma, Aponuphis brementi, Aponuphis bilineata, Spiophenes bombaxy, pectinaria korenii, Arcidae clathermae, türleri Çanakkale Boğazı için yeni kayıttır. Araştırma bulgularına göre, istasyonlar arası Shannon Weaver indeksi değerlerine bakıldığında en fazla çeşitliliğin 5.72 ile I. istasyon alırken, bu istasyonu; sırasıyla 4.95 lik değerle VI. istasyon, 4.54 lük değerle II. istasyon, 3.73 lük değerle IV. istasyon, 3.50 lik değerle III. İstasyon ve en son olarak 2.48 lik değerle V.istasyon almıştır. Yapılan istatistiksel değerlendirme sonucunda I. istasyonun sahip olduğu 5.72 H' değeri ile türler içindeki birey sayısı dağılımlarının homojen bir yapıda olduğu belirlenmiştir. Ayrıca V. istasyonun gösterdiği 2.48 H' değeri, bazı türlerin birey sayısındaki artışı ve bunların ortamdaki baskınlığım göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This research was carried out to determine the status of benthic communities in the zones under the risk of pollution along the Dardanelles. Samples were taken seasonally from 6 different selected stations off the coast at a depth of 4-8 m between January 2002 and November 2002. A total of 167 species belonging to 4 phyla, 11 classis, 18 orders and 78 families were described at the end of the study. According to the data obtained, the 30 species from Mollusca phyla was determined as new record in Dardanelles. These species are; Gibbula ardens, Jujubinus exasperatus, Jujubinus striatus, Tricolia specicosa, Tricolia tenius, Alvania beani, Alvania geryonia, Alvania lineata, Epitonium clathratulum, Nasarius pygmmaeus, Nasarius reticulatus, Vexillum tricolor, Mangelia attenuata, Mitrolumna olivoidae, Mitrella gervillii, Odostomia conoidae, Turbonilla delicata, Turbonilla rufa, Monophorus perversus, Chlamys varia, Lucinella divaricata, Bornia sebetia, Parvlcardium scriptum, Spisula solida, Tellina tenius, Tellina pulchella, Abra prismatica, Abra segmentum, Dentaliun dentsalis, Dentalium vulgare. Also 6 species from Polychaeta classis was determined as new records in Dardanalles, these are;, Pectinaria auricoma, Aponuphis brementi, Aponuphis bilineata, Spiophenes bombaxy, Aonides oxycephala, Arcidae clathermae. According to the data obtained from the Shannon- Weaver index, station I showed the highest diversity with the value of 5.72, followed by stations VI, II, IV, III and V with values 4.95, 4.54, 3.73, 3.50, and 2.48, respectively. The distrubution of number of species were determined to be homogenous in station I with the value of 5.72 H'. Furthermore, the value of 2.48 H' obtained from station V showed that some of the species were represented by higher number of individuals which resulted in dominancy of these species.