Devriye köpeği amaçlı kullanılan Alman çoban köpeği ile Belçika çoban köpeği (Malinois) ırkı köpeklerin eğitim sürelerini etkileyen faktörler
Factors that affect the period of training of German shephard dogs with Belgian shephard dogs which are used as patrol dog
- Tez No: 150698
- Danışmanlar: DOÇ.DR. TÜRKER SAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Zooloji, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Devriye Köpeği, Eğitim Süresi, Eğitici, Yaş, Alman Çoban Köpeği, Belçika Çoban Köpeği, Patrol Dog, Training Period, Trainer, Age, German Shephard Dog, Belgian Shephard Dog (Malinois)
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
öz Bu araştırmada Devriye Köpeği eğitiminde kullanılan Alman Çoban Köpeği ( AÇK ) ile Belçika Çoban Köpeği ( BÇK ) ırkı köpeklerin eğitimde gösterdikleri basan ve basanlarım etkileyen faktörler incelenmiştir. Araştırmada, GEMLİK Askeri Veteriner Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı Köpek Üretim ve Eğitim Tabur Komutanlığında 1998-2003 yıllan arasında eğitime alman toplam 119 AÇK ve BÇK ırkı köpeklere ait veriler elde edilmiştir. Çalışmada söz konusu ırkların yaş, cinsiyet, eğitimi veren personel ve eğitim aşamalarının eğitim süreleri üzerindeki etkileri araştınlmıştır. Araştırma neticesinde özellikle sosyalizasyon eğitiminde eğitime başlama yaşı arttıkça eğitim aşamalarını bitirme süresinin de arttığı gözlenmiştir. Belçika Çoban Köpeği ırkı eğitimdeki toplam süre bakımından Alman Çoban Köpeği ırkına göre daha süratle eğitilebilmiştir. Araştırmada eğitimi veren personelin etkisinin önemsiz olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study dealt with factors that affect the training performance of German Shephard Dog (GSD) and Belgium Shephard Dog (BSD), which are used for patrol dog training. The data regarding 119 GSD and BSD dogs trained between 1998-2003 were at the Military Veterinary School of Gemlik and Dog Breeding and Training Brigade have been used for this study.. The main principles of training in all the stages, starting from selection until training and tactical utilization, were analyzed based on the criteria of the ages of the races, trainer aided training and training periods. As a result of this study it was observed that especially in socialization training, the completion period took longer time as the initiation age goes up. The BSD (Malinois) race was generally trained in a quicker way. The study indicated that the trainer did not play a determinant role.