İlköğretim ilk kademedeki öğrencilerin anne babalarının cinsel istismarı önleme programlarına yönelik tutumları
Attitudes of primary school students' parents towards sexual abuse prevention programs
- Tez No: 150784
- Danışmanlar: DOÇ.DR. FİDAN KORKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Cinsel İstismar, ilköğretim İlk Kademedeki Öğrenciler, Önleme Programı, Anne-Baba Tutum, Görüş ve Düşünceleri, Sexual Abuse, Primary School Students, Prevention Program, Attitudes, Beliefs and Ideas of Parents
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
11 ÖZET KIRCA, Canan. İlköğretim 1. Kademedeki Öğrencilerin Anne Babalarının Cinsel İstismarı Önleme Programlarına Yönelik Tutumları, Yüksek Lisans Tezi, Ankara. Bu araştırmada ilköğretim ilk kademedeki öğrencilerin anne-babalarının cinsel istismarı önleme programlarına yönelik tutum, görüş ve düşüncelerinin neler olduğu ve anne-babaların tutum, görüş ve düşüncelerinin anne ya da baba oluş, anne-babanın yaşı, çocuğun cinsiyeti, çocuğun yaşı değişkenlerine göre farklılık gösterip göstermediği incelenmiştir. Araştırma, 2001-2002 eğitim-öğretim yılında Ankara ili Çankaya ilçesine bağlı Başkent Üniversitesi Özel Ayşe Abla İlköğretim Okulu'na devam eden ilköğretim ilk kademedeki 535 öğrencinin anne ve babaları arasından 295 kişilik grup üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada anne-babaların cinsel istismarı önleme programlarına yönelik tutum, görüş ve düşünceleri, Wurtele, Kvaternick ve Franklin (1992) tarafından geliştirilen ve“Bedeni Koruma Programı”adı verilen anket ile belirlenmiştir. Araştırmacılar tarafından, beş bölümden oluşan anketin dördüncü ve beşinci bölümleri için güvenilirlik çalışması yapılmış, Cronbach alfa güvenilirlik katsayısı 0.75 olarak elde edilmiştir. Bu araştırmada yapılan güvenilirlik çalışmasında ise, anketin üçüncü, dördüncü ve beşinci bölümleri için Cronbach alfa katsayıları sırasıyla 0.85, 0.82 ve 0.77 olarak bulunmuştur. Anketin çeviri geçerliği Yalın, Kerimoğlu ve Erman (1995) tarafından yapılmıştır. Bağımsız değişkenlerle ilgili bilgi almak için ise araştırmacı tarafından geliştirilen kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde t testi ve tek ve çift yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Varyans analizi sonucunda elde edilen F değerinin anlamlı bulunduğu durumlarda farkın kaynağını saptayabilmek amacıyla Tamhane testiIll uygulanmıştır. Bulguların değerlendirilmesinde anlamlılık düzeyi 0.05 olarak alınmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular şöyle özetlenebilir: Anne-babaların cinsel istismarı önleme programlarına yönelik tutum, görüş ve düşüncelerinin bazıları olumlu bazıları ise olumsuzdur. Anne-babaların cinsel istismarı önleme programlarına yönelik tutumları anne ya da baba oluşa; anne- babaların görüşleri anne ya da baba oluşa, yaşa, çocuğun cinsiyetine ve çocuğun yaşına; düşünceleri anne-babanın yaşına, çocuğun cinsiyetine ve yaşına bağlı olarak anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Oysaki, anne- babaların cinsel istismarı önleme programlarına yönelik tutumları anne-babanın yaşına, çocuğun cinsiyetine ve çocuğun yaşına; düşünceleri ise anne ya da baba oluşa anlamlı bir farklılık göstermektedir. Araştırmadan elde edilen bulguların tartışma ve yorumu yapılmış ve bulgulara dayalı olarak önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT KIRCA, Canan. Attitudes of Primary School Students' Parents towards Sexual Abuse Prevention Programs, Master's Thesis, Ankara, 2006. In this study, attitudes, beliefs and ideas of primary school students' parents towards sexual abuse prevention programs and the differences in their attitudes, beliefs and ideas as a function of being mother or father, age of parents, sex and age of child were examined. The study was implemented on 295 out of 535 parents of primary school students attending to Ayşe Abla College which is in the district of Çankaya in Ankara in the term of 2001-2002. In this study, attitudes, beliefs and ideas of parents towards sexual abuse prevention programs were determined by the“Body Safety Programs”questionnaire which was developed by Wurtele, Kvaternick and Franklin (1992). The reliability study of fourth and fifth parts of questionnaire was carried out by these researchers and it was found 0.75 as Cronbach alfa coefficient. On the other hand, Cronbach alfa coefficients of third, fourth, and fifth parts of questionnaire were determined in this study as 0.85, 0.82, and 0.77 respectively. The reliability study of translation was carried out by Yalın, Kerimoğlu ve Erman (1995). To obtain information about the independent variables, a personal information form developed by the researchers was utilized. In the analysis of the data, t test and two way ANOVA are used. The sources of differences were tested with employing Tamhane test for the groups with homogenous variances. The findings were evaluated at 0.05 significance level. The findings of the study can be summarized as follows:Some of the attitudes, beliefs and ideas of parents towards sexual abuse prevention programs are positive whereas some of them are negative. Attitudes of parents towards sexual abuse prevention programs depending on being a father or a mother; beliefs of parents depending on being father or mother, sex and age of child; ideas of parents depending on age of parents, sex and age of child do not differ significantly. On the other hand, attitudes of parents towards sexual abuse prevention programs depending on age of parents, sex and age of child; ideas of parents depending on being father or mother child differ significantly. In the respect of the results obtained from the evaluation of the findings comments were made and suggestions were proposed.