The relationships between vertical and horizontal individualism-collectivism, religiosity, and parenting styles from perspective of parents and their children
Anne-baba ve çocukların perspektifinden yatay ve dikey bireycilik-toplumculuk, dindarlık ve anababalık stilleri arasındaki ilişkiler
  1. Tez No: 150792
  2. Yazar: NAGİHAN TAŞDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY SAKALLI UĞURLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Dikey ve Yatay Bireycilik-Toplulukçuluk, Dindarlık, Anababalık Stilleri, Anne ve Babadan Öğrenilen Kontrolcü ve Kabul Edici Anababalık, Algılanan Kontrolcü ve Kabul Edici Anababalık, Kuşak Farklılıkları, Sosyoekonomik Düzey Farklılıkları, Cinsiyet Farklılıkları vııı, Vertical and Horizontal Individualism-Collectivism, Religiosity, Parenting Styles, Maternal and Paternal Control and Acceptance, Perceived Parental Control and Acceptance, Generation Differences, SES Differences, Gender Differences VI
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
oz ANNE-BABA VE ÇOCUKLARIN PERSPEKTİFİNDEN YATAY ve DİKEY BİREYCİLİK-TOPLULUKÇULUK, DİNDARLIK ve ANABAB ALIK STİLLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİLER Taşdemir, Nagihan Yüksek Lisans, Psikoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Nuray Sakalh-Uğurlu Mart 2006, 98 sayfa Bu araştırmanın temel amacı dikey ve yatay bireycilik-toplulukçuluk, dindarlık ve anababalık stilleri arasındaki ilişkileri anne-baba ve çocukların perspektifinden incelemektir. Bu çalışmada ayrıca ele alman değişkenler bakımından sosyoekonomik düzey farklılıkları ve anne, baba ve çocuklar arasındaki faklılıklarm incelenmesi amaçlanmıştır. Ek olarak, dikey ve yatay bireycilik-toplulukçuluk ve dindarlık bakımından otoriter, demokratik, şımartıcı ve ihmalkâr aileler arasındaki farklılıkların incelenmesi amaçlanmıştır. Örneklem grubunu anne, baba ve 17-25 yaş arasındaki çocuktan oluşan 230 aile oluşturmuştur. Katılımcılar yatay ve dikey bireycilik-toplulukçuluk ölçeği, anababalık stilleri ölçeği, dindarlık ölçeği ve demografik bilgi formundan oluşan anket setini cevaplandırmışlardır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, yaş, aile geliri, dikey bireycilik ve toplulukçuluk anneler için; yaş, dikey bireycilik ve dindarlık babalar için kontrolcü anababalığm yordayıcı değişkenleri iken; eğitim düzeyi, yatay bireycilik ve toplulukçuluk ve dikey toplulukçuluk anneler için; sadece dikey toplulukçuluk babalar için kabul edici anababalığm yordayıcı değişkenleridir. Çalışmanın çocuk örneklemi üzerinde yürütülen regresyon analizleri sonuçlarına göre, eğitim düzeyi ve algılanan kontrolcü anababalık dikey bireycilik için; algılanan kabul edici anababalık yatay toplulukçuluk için; algılanan kontrolcü ve kabul edici anababalık dikey toplulukçuluk için; cinsiyet yatay bireycilik için; aile geliri ve algılanan kontrol edici anababalık dindarlık için yordayıcı değişkenler olarak bulunmuştur. Bulgular ayrıca vııele alman gruplar arasında anlamlı farklılıklar ve benzerlikler olduğunu göstermiştir. Araştırma bulguları ilgili literatür dikkate alınarak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE RELATIONSHIPS BETWEEN VERTICAL and HORIZONTAL INDIVIDUALISM-COLLECTIVISM, RELIGIOSITY, and PARENTING STYLES FROM PERSPECTIVE of PARENTS and THEIR CHILDREN Taşdemir, Nagihan M.S., Department of Psychology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nuray Sakallı Uğurlu March 2006, 98 pages The main purpose of the present study was to explore the relationships between vertical and horizontal individualism-collectivism, religiosity and parenting styles from perspective of parents and their children. It was also aimed to examine SES related differences and the differences between mothers, fathers, and their children in terms of the study variables. In addition, the differences between authoritative, authoritarian, indulgent, and neglectful families in terms of vertical individualism (VI), horizontal individualism (HI), vertical collectivism (VC), horizontal collectivism (HC), and religiosity were investigated. For these purposes data were collected from 230 families including mother, father, and their young adult child -in the age range of 17-25-. Three participants from each family responded to similar measurement of the study variables, namely Vertical and Horizontal Individualism-Collectivism Scale, the Measurement of the Child Rearing Styles Scale, Religiosity Scale, and Demographic Information Form. According to the results, age, family income, VI, and VC for mothers and age, VI, and religiosity for fathers were significant predictors of parental control whereas education level, HI, HC, and VC for mothers and only VC for fathers were significant predictors of parental acceptance. The regression analyses for the child sample of the study indicated that the predictors of VI are education level and perceived parental control; the predictor of HC is perceived parental acceptance; the predictors of VC are perceived parental control and acceptance; the predictor of HI is gender; and the predictors of religiosity are family income ivand perceived parental control. Results also showed that there were significant differences as well as similarities between all considered groups. The findings of the study were discussed in the light of the related literature.