The effects of Tanzimat and origins of political conflict between the Armenian and Kurdish communities in the Ottoman Empire, 1839-1876
Tanzimatın etkileri ve Osmanlı İmparatorluğu'nda Ermeni ve Kürt toplumları arasındaki siyasi çatışmaların kökenleri, 1839-1876
- Tez No: 150793
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RECEP BOZTEMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Tanzimat, Reform, Ermeni, Kürt, Çatışma, Tanzimat, Reform, Armenian, Kurd, Conflict IV
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
oz TANZÎMATIN ETKİLERİ VE OSMANLI İMPARATORLUĞU'NDA ERMENİ VE KÜRT TOPLUMLARI ARASINDAKİ SİYASİ ÇATIŞMANIN KÖKENLERİ, 1839-1876 Özdemir, Fatih Master, Tarih Bölümü Tez Yöneticisi : Yrd.Doç. Dr. Recep Boztemur Ocak 2006, 119 sayfa Bu tez, Tanzimat reformlarının Osmanlı İmparatorluğundaki Ermeni ve Kürt toplumları üzerindeki etkileri bu toplumlar arasındaki çatışmaların kökenlerini bazı Osmanlı arşiv belgelerine dayanarak incelemektedir. Tanzimat döneminde başlatılan reformlar Osmanlı Ermeni ve Kürt toplumları üzerinde öylesine dönüştürücü bir etkiye sahiptir ki bu iki toplumun toplumsal, siyasi ve iktisadi yapılarını büyük ölçüde değiştirmiştir. Tanzimat reformlarının ve bu yapısal değişimlerin etkisiyle Osmanlı Ermeni ve Kürt toplumları arasındaki ilişkiler Tanzimat döneminde bozulmaya başlamış ve toplumsal çatışmalar başgöstermiştir. Bu çatışmalar Tanzimat döneminden sonra da devam etmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF TANZİMAT AND ORIGINS OF POLITICAL CONFLICT BETWEEN THE ARMENIAN AND KURDISH COMMUNITIES IN THE OTTOMAN EMPIRE, 1839-1876 Özdemir, Fatih MA, Department of History Supervisor : Assist. Prof. Dr. Recep Boztemur January 2006, 119 pages This thesis, depending on some Ottoman archival documents, examines the effects of the Tanzimat reforms on the Ottoman Armenians and Kurds and the origins of the conflicts amongst these communities in the Ottoman Empire. The reforms initiated in the Tanzimat era had such a transformative effect both on the Ottoman Armenian and Kurdish societies that social, political and economic structures of the two communities changed radically. Due to the effects of the Tanzimat reforms and of these structural changes, the relations between the Ottoman Armenian and Kurdish communities started to deteriorate and the communal conflicts emerged during the Tanzimat era. These conflicts between the Armenian and Kurdish communities continued after the Tanzimat era.