Exploring relationships ambing students' prior knowledge, meaningful learning orientation, reasoning ability, mode of instruction and understanding of photosyntesis and respiration in plants
Öğrencilerin önbilgisi, öğrenme yaklaşınmları, mantıksal düşünme yetenekleri, farklı öğretim yöntemleri ve fotosentez ve bitkilerde solunum konularını anlamaları arasındaki ilişkilerin araştırılması
  1. Tez No: 150802
  2. Yazar: AYŞE YENİLMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEREN TEKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fotosentez ve bitkilerde solunum, kavram yanılgıları, kavramsal değişim yaklaşımı, mantıksal düşünme yeteneği, öğrenme yaklaşımları vıı, Photosynthesis and respiration in plants, misconceptions, conceptual change learning, reasoning abilities, learning approach
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
oz ÖĞRENCİLERİN ÖNBİLGİSİ, ÖĞRENME YAKLAŞIMLARI, MANTIKSAL DÜŞÜNME YETENEKLERİ, FARKLI ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ VE FOTOSENTEZ VE BİTKİLERDE SOLUNUM KONULARINI ANLAMALARI ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN ARAŞTIRILMASI Yenilmez, Ayşe Master, İlköğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi : Assoc. Prof. Dr. Ceren Tekkaya Ocak 2006, 163 sayfa Bu çalışma, önbilginin, öğrenme yaklaşımının, mantıksal düşünme yeteneğinin ve farklı öğrenme modellerinin fotosentez ve bitkilerde solunum konusunu anlamadaki etkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Ankara'daki bir ilköğretim okulunun 6 ayrı sınıfında bulunan 233 sekizinci sınıf öğrencisi çalışmaya katılmıştır. Bu çalışma 2004-2005 eğitim yılının vigüz yarıyılında yapılmıştır. Deney grubundaki öğrenciler (N=117) dersi kavramsal değişim öğretim yöntemi ile, kontrol grubundaki öğrenciler (N=116) ise geleneksel öğretim yöntemi ile işlemişlerdir. Öğrencilerin fotosentez ve bitkilerde solunum konularındaki kavram yanılgılarım bulmak için Haslam ve Treagust (1987) tarafından geliştirilen iki aşamalı tam testi“Fotosentez ve Bitkilerde Solunum Kavram Testi”kullanılmıştır. Bu test öğretim yöntemi uygulamasından önce ön-test, uygulamadan sonra da son-test olarak uygulanmıştır. Öğrencilerin ön-testte aldıkları puanlar onlarm önbilgileri olarak kullanılmıştır. Ayrıca, öğrencilerin mantıksal düşünme yeteneklerini ölçmek için“Mantıksal Düşünme Yetenek Testi”ve öğrenme yaklaşımlarını ölçmek için“Öğrenme Yaklaşımı Ölçme Testi”uygulanmıştır. Sonuçlar, öğrencilerin fotosentez ve bitkilerde solunum konularında çeşitli kavram yanılgılarına sahip olduklarını göstermiştir. Deney grubu ve kontrol grubu arasında konuyu anlama bakımından, deney grubunun lehine anlamlı farklar bulunmuştur. Deney grubunda başarının temel belirleyicisi önbilgi iken, kontrol grubunda temel belirleyici mantıksal düşünme yeteneği olarak bulunmuştur. Anlamlı öğrenme yaklaşımı, deney grubundaki öğrencilerin konuyu anlamalarına az bir katkı sağlarken, kontrol grubuna hiçbir katkı sağlamadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXPLORING RELATIONSHIPS AMONG STUDENTS' PRIOR KNOWLEDGE, MEANINGFUL LEARNING ORIENTATION, REASONING ABILITY, MODE OF INSTRUCTION AND UNDERSTANDING OF PHOTOSYNTHESIS AND RESPIRATION IN PLANTS Yenilmez, Ayşe M.S., Department of Elementary Science and Mathematics Education Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Ceren Tekkaya January 2006, 163 pages The purpose of this study was to identify the relative predictive influences of prior knowledge, meaningful learning orientation, formal reasoning ability and mode of instruction on understanding in photosynthesis and respiration in plants concepts. Two hundred thirty three 8th grade students from six classes of one elementary school in Ankara participated in this study. The study was carried out during the 2004-2005 Fall semester. Students in the ivexperimental group (N=117) received conceptual change instruction, and the students in the control group (N=116) received traditional instruction. Two-tier multiple choice diagnostic test,“Photosynthesis and Respiration in Plants Concept Test”developed by Haslam and Treagust (1987), was used to determine students' understanding of photosynthesis and respiration in plants concepts. The test was administered to the sample prior to the treatment as pre-test, and after the treatment as post-test. The pre-test scores were used as prior knowledge of students. Students' reasoning abilities were measured by the“Test of Logical Thinking”and their learning orientations were measured by“Learning Approach Questionnaire”. The results of the study indicated that students held several misconceptions concerning photosynthesis and respiration in plants concepts. Significant differences between the experimental group and control group with respect to understanding of the concept were found in favor of experimental group. The main predictor of achievement in the experimental group was students' prior knowledge, while it was reasoning ability in the control group. Meaningful learning orientation accounted for a small amount of variance in the experimental group but it did not contribute to understanding on post-test scores in traditional group.