Institutional environment and place attachment as determinants of elders' life satisfaction
Dinlenme evinin çevresel özelliklerinin ve mekana bağlamanın yaşlının hayat doyumu üzerine etkileri
  1. Tez No: 150815
  2. Yazar: MÜGE KILINÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BENGİ ÖNER ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: yaşlı, mekana bağlanma, dinlenme evi, yaşam doyumu vıı, elderly, place attachment, institutional environment, life satisfaction
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
öz DİNLENME EVÎNİN ÇEVRESEL ÖZELLİKLERİNİN ve MEKANA BAĞLANMANIN YAŞLININ HAYAT DOYUMU ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Kılmç, Müge Yüksek Lisans, Psikoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Bengi Öner-Özkan Ocak 2006, 80 sayfa Bu araştırmanın temel amacı dinlenme evinde yaşayan yaşlıların yaşam doyumunu etkileyen iki önemli faktörü incelemektir; kurumun çevresel faktörleri ve mekana bağlanma. Bu çalışma dinlenme evindeki çevresel faktörlerin yaşlının mekana bağlanma derecesini nasıl etkilediğini, ve mekana bağlanma derecesinin yaşlının hayat doyumunu ne derecede belirlediğini araştırmayı amaçlamaktadır. Dinlenme evinin çevresel faktörleri üç başlık altmda incelenmiştir; dizayn boyutu, sosyal boyut, ve kurumsal boyut. Aynı zamanda bu üç boyut arasındaki ilişkinin ve bu ilişkinin mekana bağlanmaya etkisinin de incelenmesi amaçlanmıştır. Örneklem, Seyranbağları Dinlenme evinde ve Emekli Sandığı 75. Yıl Dinlenme ve Bakımevi'nde yaşayan 120 yaşlıdan oluşmaktadır. Veriler dizayn boyutu ölçeği, sosyal boyut ölçeği ve kurumsal boyut ölçeği, mekana bağlanma ölçeği, hayat doyumu ölçeği ve demografik bilgi formu uygulanarak elde edilmiştir. Veriler üzerinde, maddelerin örtük değişkenlerin güvenilir göstergeleri olup olmadığım belirlemek amacıyla, bir dizi açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri yapılmıştır. Bu çalışmada, data analizi için yapısal eşitlik modeli uygulanmış ve bilgisayar programı olarak LISREL kullanılmıştır. vıDeğişkenler arasındaki ilişki ilgili literatür eşliğinde incelenmiş, ve değişkenler üzerinden iki farklı model tanımlanmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre birinci modelin hipotezleri, sadece bir hipotez dışında doğrulanmıştır. Mekana bağlanma dinlenme evinin sosyal boyutu ve kurumsal boyutu ile, yaşlının hayat doyumu arasında aracı değişken olarak tanımlanmıştır. Bununla birlikte dizayn boyutunun mekana bağlanma üzerinde direk etkisi olduğuna dair hipotez doğrulanmamıştır. İkinci modelde dizayn boyutu; sosyal boyut ve kurumsal boyutunun belirleyicisi olarak alınmıştır. Modelin geri kalan kısmı birinci modelle aynı varsayımları içerir, ikinci model bütün olarak doğrulanmıştır. Araştırmanın sonuçlan ilgili literatür eşliğinde tartışılmıştır. Bulguların yam sıra araştırmanın sınırlılıkları ve gelecek araştırmalar için öneriler de tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INSTITUTIONAL ENVIRONMENT AND PLACE ATTACHMENT AS DETERMINANTS OF ELDERS' LIFE SATISFACTION Kılınç, Müge M.S., Department of Psychology Supervisor: Assoc. Prof. Bengi Öner-Özkan January 2006, 80 pages The main purpose of the present study was to investigate the relationship among three important factors of the life of elderly who accommodates in an institution; institutional environment, older individuals' attachment to place, and theirs life satisfaction. This research aimed to examine how different aspects of institutional environment determine the level of elders' place attachment, and respectively to examine the significance of the place attachment in determining degree of older individuals' satisfaction with their life. Institutional environment was assessed under three headlines; design, social and institutional aspects. It was also aimed to analyze the way those three aspects are interacted with each other to conclude with place attachment. The sample consisted of 120 older individuals who were from two different institutions; Seyranbağlan Rest Home and Year of 75 Resting and Caring Home of Retired Organization. The data were gathered via applying the following measures; measures of design aspect, social aspect and institutional aspect; place attachment scale, life satisfaction scale and demographic information form. A set of exploratory and IVconfirmatory factor analyses were conducted on the data, to determine whether the items are reliable indicators of latent variables. In this study, structural equation modeling technique was used to analyze the data by using LISREL. Investigating structural relationships among same variables in the light of the related literature, two different models were specified. The results of the study indicate that, the hypotheses of the first model, saying that; there is relationship between environmental variables of an institution and the life satisfaction of the elderly, and this relation is mediated by the place attachment, were supported except for the one assuming the direct relationship between design aspect and place attachment. The second model specifies the design aspect as the predictor of the social and institutional aspects of the institutional environment. The rest of the model specifies the same structural relationships with the first model. The second model was supported completely, and was confirmed all of the relationships specified by it. In the light of the related literature, the findings of the study were discussed. Additionally, limitations of the study and suggestions for further research were investigated.