Non-governmental organizations and democratization in post-Soviet Kyrgyzstan
Post-Sovyet Kırgızistan'da sivil toplum örgütleri ve demokratikleşme
- Tez No: 150884
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYÇA ERGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kırgızistan, Sivil Toplum Örgütleri, sivil toplum, post-komünizm, demokratikleşme, Kyrgyzstan, Non-governmental Organizations, civil society, post- communism, democratization. IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
ÖZ POST-SOVYET KIRGIZİSTAN'da SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ VE DEMOKRATİKLEŞME Ataşer, Gökhan Alper Yüksek Lisans, Sosyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Ayça Ergun Aralık 2005, 134 sayfa Bu tez, post-Sovyet Kırgızistan'da sivil toplum örgütleri (STÖ'ler) ve demokratikleşme arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Hem sivil toplumu, hem de siyasi gelişimi şekillendiren koşullar, Bişkek-Kırgızistan'daki STÖ yöneticileri ile gerçekleştirilen derinlemesine mülakatlarda elde edilen bulgular ışığında yorumlanmıştır. STÖ'ler için görece özgür ortamına rağmen, Kırgızistan sivil toplumu henüz gelişiminin başındadır. Sovyet döneminde oluşan devlet/toplum rolleri halen devlet çalışanları ve genel halk arasında geçerliliğini korumaktadır. Demokratikleşmede yaşanan sorunlara rağmen Kırgız STÖ'leri önemli ölçüde gelişme kaydetmiştir. Sonuç olarak, siyasi partileri de içeren canlı bir siyasi ortamın yanı sıra, devlet kurumlarının işler hale getirilmesi ile STÖ'lerin demokratik gelişime katkılarının önündeki pek çok engelin ortadan kalkacağı vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NON-GOVERNMENTAL ORGANIZATIONS AND DEMOCRATIZATION IN POST-SOVIET KYRGYZSTAN Ataşer, Gökhan Alper M.S., Department of Sociology Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ayça Ergun December 2005, 134 pages This thesis analyzes the relationship between NGOs and the democratization process in post-Soviet Kyrgyzstan. The conditions shaping both the civil society and political development are analysed in the light of findings obtained through in-depth interviews with NGO leaders in Kyrgyzstan. Despite relative freedom for NGOs, civil society in Kyrgyzstan is still in its infancy. Soviet era conception of roles attributed to state jjnd society still persist especially among the %ovemrnerltal officials and general population. Despite the problems of building a democratic regime in Kyrgyzstan, NGOs have achieved a certain level of development. Through building functioning state institutions together with a lively political society primarily including political parties, the potential of NGOs for democratic development can be more fully utilized.