Representations of gecekondu in mainstream print media: From housing question to varoş
Anaakım yazılı basında gecekondu temsilleri: Konut sorunundan varoşa
  1. Tez No: 150883
  2. Yazar: MAHİR KALAYLIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT YEĞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Gecekondu, Temsiliyet, Söylem, Medya, Gecekondu, Representation, Discourse, Media. IV
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
oz ANAAKIM YAZILI BASINDA GECEKONDU TEMSİLLERİ: KONUT SORUNUNDAN VAROŞA Kalaylıoğlu, Mahir Yüksek Lisans, Sosyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Assist. Prof. Dr. Mesut Yeğen Ocak 2006, 152 sayfa Bu çalışma, anaakım yazılı basındaki hakim gecekondu temsillerini ve bu temsil tarzlarındaki dönüşümü, gecekondu türü konutun ilk ortaya çıktığı 1940'lı yılların sonlarından geç ^O'lara uzanan tarihsel bir çerçevede incelemektedir. Tarihsel gelişimi içinde kentlerdeki temel konut sunum biçimlerinden biri olarak kurumsallaşan gecekondu olgusunun - veya akademik söylemde ve medyada tanımlandığı biçimiyle 'gecekondu sorunu'nun - yazılı medya metinlerinde nasıl temsil edildiği, nasıl sunulduğu ve hangi bağlamlarda ele alındığı, anaakım gazetelerde yayımlanan haber ve köşe yazılarının metin analizi yapılarak değerlendirilmektedir. Medyadaki hakim gecekondu temsillerindeki değişim, dokümanter bîr yaklaşımla betimlenmektedir. Bu olgunun kazandığı farklı temsil tarzlarını ve medyanın bu olguya yaklaşım tarzındaki dönüm noktalarını tarihsel ve sosyal bağlamına yerleştirmek üzere, gecekondulaşmanın Türkiye kentlerindeki serüveni değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT REPRESENTATIONS OF GECEKONDU IN MAINSTREAM PRINT MEDIA: FROM HOUSING QUESTION TO VAROŞ Kalaylıoğlu, Mahir M.S., Department of Sociology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mesut Yeğen January 2006, 152 pages This study examines the dominant representations of gecekondu in the mainstream print media and the changes in these representations in a historical context from the end of 1940s, when gecekondu made its first remarkable appearance, to the late 'QOs'. How gecekondu phenomenon, which, in its historical development, has become institutionalized as one of the basic housing supply forms in the cities - or 'gecekondu question' as defined in the academic discourse and media - is represented and in which contexts it is handled and presented in the print media texts are examined by a textual analysis of the news and articles broadcasted in the mainstream newspapers. The changes in the dominant media representations of gecekondu are illustrated with a documentary approach. The urbanization experience of Turkey is evaluated in terms of the gecekonduzation in order to locate different representations of gecekondu and the turning points in the way of approach of the media to this phenomenon in their historical and social context.