Al - %60 SiC takviyeli kompozitlerin yağlamalı aşınma davranışlarının incelenmesi
An investigation on lubricated wear behaviour of Al %60 SiC composites
- Tez No: 150935
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ERCAN CANDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Teknik Eğitim, Metallurgical Engineering, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: MMK, SiC, LGDD, Yağlamak, MMC, SiC, LGDD, Lubricated Wear
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metal Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada, basınçlı infiltrasyon yöntemiyle üretilmiş Al-%60 SiC partikül (SiCp) metal matrisli kompozitlerin yağlamalı ortamdaki aşınma davranışlarına partikül boyutunun etkisi araştırılmıştır. Sonuçlar lamel grafıtli dökme demirin aşınma davranışı ile karşılaştınlmıştır. İncelenen kompozitler 13 ve 37 um SiC partikül boyutu içermektedir. Aşınma deneyleri, yağlamalı ortamda çalışan blok on ring geometrisine sahip deney düzeneğinde gerçekleştirilmiştir. Aşınma deneyinde 70,2 N yük ve SAE 20W/50 standartlarına uygun Castrol motor yağı kullanılmıştır. Sonuçlar malzemenin hacim kaybına göre değerlendirilmiştir. Deneysel sonuçlar, içerdiği lamellerin yağlayıcı etkisinden dolayı Lamel Grafitli Dökme Demir, 13 ve 37 um SiC takviyeli saf Al matrisli kompozitten daha yüksek aşınma direnci göstermiştir ve ayrıca takviye SiC partikül boyutunun artması ile aşınma direnci artmıştırÖZET (devam ediyor)
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of reinforcement particle size on the lubricated wear behaviour of Al-%60SiC composites produced by pressure infiltration technique was investigated. Results were compared with wear behaviour of the gray cast iron. Investigated composites were reinforced with SiC particles having 13um and 37um particle mean diameters. Wear tests carried out by block on ring wear tests run in lubricated condition. In wear tests, SAE 20W/50 standarts engine oil and applied load were used. Results were evaluated as a function of volume loss of the samples. Experimental results showed that wear resistance of gray cast iron was higher than that of the 13 and 37 um SiC composites, probably due to lubricated behaviour of graphite in the gray cast iron. However, wear resistance of the composites increased with increasing size of the SiC reinforcement particles.ABSTRACT (continued)