Mikroalaşımlı çeliklerde yaşlanma sertleştirmesinin mekanik özelliklere etkisi
The effect of strain ageing on the mechanical properties of microalloyed steels
- Tez No: 150941
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SÜLEYMAN GÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mikroalaşımlı çelik, dinamik yaşlanma sertleşmesi
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metal Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZET Bilim Uzmanlığı Tezi MİKRO ALAŞIMLI ÇELİKLERDE YAŞLANMA SERTLEŞTİRMESİNİN MEKANİK ÖZELLİKLERE ETKİSİ Hasan KARABULUT Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Metal Eğitimi Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd.Doç. Dr. Süleyman GÜNDÜZ Aralık 2003, 89 sayfa. Bu çalışmada dinamik yaşlanma sertleşmesi olayının, farklı miktarlarda vanadyum ve alüminyum içeren ve 25-400°C sıcaklık aralığında çekme testi yapılan 4 adet orta karbonlu mikroalaşım çeliğinin mekanik özelliklerine etkisi araştırılmıştır. Çekme testi sonucunda kopan parçaların kırık yüzey resimleri tarama elektron mikroskobu ile incelenmiştir. Çelikler yüksek sıcaklıklarda farklı çekme davranışları göstermişlerdir. Bu farklılıklar çeliklerin kimyasal kompozisyonları ve kırık yüzey morfolojileri göz önünde bulundurularak tartışılmaktadır. Bu çalışmalar sonucunda incelenen mikroalaşım çeliklerinin dinamik yaşlanma sertleşmesine maruz kaldığı ancak çelik içerisinde artan V ve/veya Al miktarıyla dinamik yaşlanma sertleşmesinin azaldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. Thesis THE EFFECT OF STRAIN AGEING ON THE MECHANICAL PROPERTIES OF MICROALLOYED STEELS Hasan KARABULUT Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Metallurgy Thesis Advisor: Assist. Prof. Süleyman GÜNDÜZ December 2003, 89 pages. In this study, the effects of dynamic strain ageing on mechanical properties of 4 medium carbon microalloyed steels containing different amount of vanadyum and aluminium are investigated at testing tempareture of 25 to 400°C. Fracture surface of broken samples were examined using scanning electron microscope (SEM). The steels displayed different tensile behaviour at elevated temperatures and these differences are discussed with regard to the chemical compositions and fracture surface morphology. At the end of studies, it was seen that dynamic strain ageing occured in microalloyed steel, however the intensity of dynamic strain ageing decreased with increasing the amount of vanadyum and/or aluminium. Key Words : Microalloyed steels, dynamic strain ageing. Science Code: 626.20.01 IV