Biyoproses işletim parametrelerinin amfoterisin B üretim verimine etkisi
The effect of bioprocess operation parameters on the yield of amphotericin B production
  1. Tez No: 150974
  2. Yazar: BERİL ARAÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÜLKÜ MEHMETOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Slreptomyces nodosus, Amphotericin B, inhibitor, fermentation, lincomycin
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BİYOPROSES İŞLETİM PARAMETRELERİNİN AMPHOTERICIN B ÜRETİM VERİMİNE ETKİSİ Beril ARAÇ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ülkü MEHMETOĞLU Amfoterisin B (Amf B) mantar enfeksiyonlarına karşı sıkça kullanılan bir antibiyotiktir. Streptomyces nodosus mikroorganizmasının fermentasyonu ile; AmfB ile Amfoterisin A (Amf A) birlikte üretilir. Amfoterisin A; toksik olması nedeniyle istenmez ve AmfB den ayrıştırılması gerekir. Yapı homologluğu nedeni ile AmfA ve B'nin ayrıştırılması oldukça güç olmaktadır. Bu yüzden en aza indirgenmiş AmfA üretimi istenir. Böylece daha saf AmfB elde edilmesi mümkün olur. Bu çalışma kapsamında Streptomyces nodosus mikroorganizması ile amfoterisin B üretimi gerçekleştirilmiştir. Amf B üretimini arttırıp amf A üretimini inhibe etmek amacıyla protein sentez inhibitörlerinden linkomisin ve streptomisin farklı derişimler ve zamanlarda fermentasyon ortamına eklenmiştir. Deneyler sıcaklık ve karıştırma hızı kontrol edilen orbital çalkalayıcılarda 250 ml'lik erlenlerde gerçekleştirilmiştir. AmfB ve Amf A analizi UV spektrofotometrede yapılmıştır. Linkomisin uygun protein sentez inhibitörü olarak belirlendikten sonra; linkomisin derişimi, ekleme zamanı ve fermentasyon süresinin AmfB derişimi ve Amf B/Amf A oranına etkisi Cevap Yüzey Yöntemi (RSM) ile araştoılmış ve optimum koşullar; linkomisin derişimi: 0,4ug/ml, ekleme zamanı: O.saat, fermentasyon süresi: 144 saat bulunmuştur. Bu koşullarda elde edilen AmfB derişimi: 788mg/I, Amf B/Amf A: 3.4 bulunmuştur. 2004, 72 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Streptomyces nodosus, amfoterisin B, inhibitor, fermentasyon, linkomisin
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE EFFECT OF BIOPROCESS OPERATION PARAMETERS ON THE YIELD OF AMPHOTERICIN B PRODUCTION Beril ARAÇ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Siences Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof.Dr. Ülkü MEHMETOGLU Amphotericin B (Amp B) is an antibiotic which is used frequently against the fungal infections. Amp B is produced by the fermentation of Slreptomyces nodosus along with the amphotericin A (AmpA) which is a toxic compound and must be removed from the fermentation product. AmpB and its toxic homolog Amp A can be separated after both were produced in whole broth culture. These methods are expensive; time consuming and final yield of AmpB is low. For this reason decreasing AmpA production in the fermentation process is important. There are some studies in this concept. In this study, Amp B production was investigated using Slreptomyces nodosus. Different concentrations of protein synthesis inhibitors of lincomycin and streptomycin were added in the production media at different time, in order to inhibite the Amp A production and to increase the Amp B formation. Experiments were run in the 250ml Erlen mayer flasks at a temperature and mixing rate controlled orbital shaker. Amp B and Amp A analysis were made using UV spectrophotometer. After finding the lincomycin as a suitable protein synthesis inhibitor, the effects of the lincomycin concentration, lincomycin addition time and fermentation time on the Amp B concentration and Amp B/Amp A were investigated using Responce Surface Methodology (RSM). Optimum conditions were defined as lincomycin concentration: 0.4ng/ml, adding time: O.hour, fermentation time: 144 hours. AmpB concentration and Amp B/Amp A ratio obtained in these conditions are 788mg/l and 3.4 respectively. 2004, 72 pages