Siyah Aladağ birliği, mansurlu (Yaylalı-Kayseri) üst permiyennin foraminifer paleontolojisi
Mansurlu the upper permian foraminiferal paleontology of the black Aladağ unit (Yahyalı-Kayseri)
  1. Tez No: 150976
  2. Yazar: BİRŞAN ÖZDEYİŞ ÇAKIRSOY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YAVUZ OKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Stratigraphy, Systematic (Foraminifera), Late Permian, Siyah Aladağ Nappe, Zindandere Formation. IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SİYAH ALADAĞ BİRLİĞİ, MANSURLU (YAHYALI-KAYSERİ) ÜST PERMİYEN'İNİN FORAMİNİFER PALEONTOLOJİSİ Birşan özdeyiş ÇAKIRSOY Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Yavuz OKAN Bu çalışmada, Siyah Aladağ Napına ait Geç Permiyen yaşlı Zindandere Formasyonu foraminifer faunasımn biyostratigrafi ve sistematiği Doğu Toroslar'da Yahyalı-Mansurlu yöresinde yapılan Büklüyurt ölçülü stratigrafik kesitinde incelenmiştir. Çalışma bölgesinde Siyah Aladağ Napı Orta (?)-Geç Devoniyen-Triyas yaş aralığında yer alan çökeller ile temsil edilir. Bu çalışma kapsamında incelenen Geç Permiyen yaşlı Zindandere formasyonu, tabanda olasılıkla Geç Permiyen'in en alt düzeylerine karşılık gelen kuvars kumtaşı düzeyi ve üzerine gelen sığ denizel karbonatlarla, üst düzeyleri ise kuvars kumtaşı ara düzeyli Dasıklad algler bakımından oldukça zengin sığ karbonatlardan oluşur. Biyostratigrafik çalışmalarda, Zindandere Formasyonunun alt düzeylerinde tespit edilen Lcmgetta cukurkoyi Sellier de Civreeux et Dessauvagie, Langella aff. venosa Lange, Langella perforata langei Sellier de Civreeux et Dessauvagie, Geinitzina taunca Sellier de Civreeux et Dessauvagie, Pachyphloia cukurkoyi Sellier de Civreeux et Dessauvagie, Pachyphloia ovata Lange, Pachyphloia iranica Bozorgnia, Globivalvulina greaca ReicheL Globivalvulina vonderschmitti Reichel ve Neoendothyra reicheli Reitlinger ile Orta-Geç Murgabiyen, formasyonun orta düzeylerinde tespit edilen Dunbarula cf. nana Kochansky-Devide and Ramovs, Dagmarita chanakchiensis Reitlinger, Hemigordiopsis remi ReicheL Frondina permica Sellier de Civreeux et Dessauvagie, Chusenella aff. conicocylindrica Chen ile Midiyen, formasyonun en üst düzeylerinde tanımlanan Paradagmaritamonodi Lys, Lousettita elegantissima Altına- and Bronnmimann, Hemigordius bronnimanni Altıner ve Paraglobivalvulina gracilis Zaninetti and Altıner foraminifer topluluğu ile de Culfiyen-Doraşamiyen yaşı tespit edilmiştir. Yapılan biyostratigrafik çalışmalarda, Zindandere Formasyonu'na ait kronostratigrafık düzeylerin özellikle Altıner ve Köylüoğlu (1989)'a göre karşılaştırılması yapılmıştır. Buna göre; Zindandere Formasyonu'nun Orta-Geç Murgabiyen düzeyleri Eopofydiexodina Zonu'na, Midiyen Chusenella Zonu'na, Culfiyen Paraglobivalvulina Zonu'na (kısmen) ve Geç Culfiyen-Doraşamiyen ise Paradagmarita Zonu'na karşılık gelmektedir. Mikropaleontoloji çalışmalarında; 13 bentik foraminifer cinsine ait 25 taksonl 2004, 78 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Stratigrafi, Sistematik (Foraminifera), Geç Permiyen, Siyah Aladağ Napı, Zindandere Formasyonu. ıı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis MANSURLU THE UPPER PERMIAN FORAMINIFERAL PALEONTOLOGY OF THE BLACK ALADA? UNIT (YAHYALI- KAYSERI) Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering Supervisor: Prof. Dr. Yavuz OKAN In this study, the biostratigraphy and systematics of the foraminiferal fauna of the Late Permian Zindandere Formation in Black Aladağ Units has been examined from Bûklûyurt section in Yahyali-Mansurlu region, Eastern Taurides. Black Aladağ Units in study area are represented by deposits of Middle (?)- Late Devonian-Triassic time interval. The Late Permian Zindandere Formation examined in this study is composed of quartz sandstone level corresponding to Lower levels of Late Permian of the basal part and this unit is overlain by shallow carbonates with quartz sandstone intercolation towards the upper part. These carbonates are rich in Dasyclad Algae. In biostratigrapbic studies, Langella cukurkqyi Sellier de Civreeux et Dessauvagie,La«ge//a aff. venosa Lange, Langella perforata langei Sellier de Civreeux et Dessauvagie, Geinitzina taurica Sellier de Civreeux et Dessauvagie, Pachypkloia cukurkoyi Sellier de Civreeux et Dessauvagie, Pachyphloia ovata Lange, Pachyphloia iranica Bozorgnia, Globivalvulina greaca Reichel, Globivalvulina vonderschmitti Reichel and Neoendothyra reicheli Reitlinger was determined from the basal part of the Zindandere Formation and Middle-Late Murghabian age was assigned based on this fauna Dunbarula cf. nana Kochansky-Devide and Ramovs, Dagmarita chanakchiensis Reitlinger, Hemigordiopsis renzi Reichel, Frondina permica İİİSellier de Civreeux et Dessauvagie, Chusenella aff. conicocylindrica Chen were determined from the central part of the Büklûyurt section and this fauna mainly indicate the Midian age. From the upper part of the section Djulfian-Dorashamian age was assigned based on the co-occurence of Paradagmarita monadi Lys, Lousettita elegantissima Altmer and Brorinmimann, Hemigordius bronnimarmi Altmer, Paraglobivalvulina gracilis Zaninetti and Altmer. In interpreted biostratigraphic works, the chronostratigraphic levels related to Zindandere Formation have been corelated especially according to Köylüoğlu and Altmer (1989). According to this, the Middle-Late Murghabian levels of the Zindandere Formation corresponds to Eopolydiexodina Zone, Midian to Chusenella Zone, Djulfian to Paraglobtvalvulina Zone (partially) and Late Culfian- Dorashamian corresponds to Paradagmarita Zone. As result of this study, 25 taxa belonging to 15 bentic foraminifera genera have been identified. 2004, 78 pages