Bolu-Mengen eosen yaşlı kömürlerin jeolojik konumu ve özellikleri
Geological setting and properties of eocene coal, Bolu-Mengen region, Turkey
  1. Tez No: 150983
  2. Yazar: GÖKHAN KADINKIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜLTEKİN KAVUŞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bolu, Mengen, Coal, Coal geology. Proximate analysis, Huminit reflection, Maceral, Sulphur-rich coaL Reserve
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
ÖZET DOKTORA TEZİ BOLU-MENGEN EOSEN YAŞLI KÖMÜRLERİN JEOLOJİK KONUMU VE ÖZELLİKLERİ Gökhan KADINKIZ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı Danışman: Doç. Dr.Gültekin KAVUŞAN Bu çalışmayla, Bolu-Mengen-Gökçesu yöresinde, Eosen yaşlı linyit kömürlerinin jeolojik konumu ve özellikleri amaçlanmıştır. Eosen çökelimi, altta denizel bentik karakterli Safranbolu formasyonu ile başlayıp, kömürlü ve kıyı gerisinde gelişmiş, göl (limnik) ve örgülü akarsu (flüviyal) ortamlarını yansıtan Yunuslar formasyonu ve yine denizel bentik karakterli Soğanlı formasyonu ile devam etmektedir. Kömürleşme ve bataklık ortamının gelişimi, G/GB-K/KD eksenli uzanan ve K-KD'da genişleyerek devam eden bir basendedir. Bölgedeki kıvrım eksenleri K20°-35°D doğrultusunda, güneydeki Arkot dağı, kuzeyde Bolu masifinin Alpin orojenezindeki hareketlerine bağlı olarak gelişmiştir. Yunuslar formasyonunda ölçülen tabaka doğrultu ve eğimlerinin, yoğunluk kontur ve gül diyagramı analizleri yapılarak, K25°D-G25°B yönlü sıkıştırma kuvvetlerinin bölgede etkin olduğu saptanmıştır. Günümüzde üretim yapılan işletme galerilerinden derlenen örneklerin, kısa ve elementer analizlerine göre yapılarak, damar stamplan hazırlanmış, kömürlü seviyenin genel özelliği ve kömür damarlannm kalite ve nitelikleri belirlenmiştir. Anorganiklerin belirlenmesi için de, XRD, ana ve eser element analizleri yapılarak kömürün niteliği saptanmıştır. Kömürlerin, petrografik analizlerine göre en önemli maserallerini sırasıyla, hüminit, inertinit, ve liptinit gurubu maseralleri oluşturmakta ve yapılan maseral ortam analizlerine dayanarak, limnik bir bataklık ortamında çökeldiği saptanmıştır. Hüminitlerde yapılan yansıma analizleriyle R^^O^S olduğu ve kömürleşme derecelerinin 'subbitümlü kömür', paleosıcaklıklanmn 80°C-100°C oldukları belirlenmiştir. Çalışma sahasında önceden yapılmış kömür sondajlarının log bilgileri derlenerek sahadaki kömürün, yataklanma durumunu gösteren eşyükseklik haritası, basendeki kalori dağılımlarını gösteren eşkalori ve kalitesini gösteren eşkül haritası hazırlanmıştır. Poligon yöntemi ile inceleme alanının görünür kömür rezervi 62.945.107 ton olarak hesaplanmışın 2004, 128 sayfa ANAHTAR KELİMELER:Bolu, Mengen, Kömür, Kömür jeolojisi, Huminit yansıtması, Maseral, Kükürtlü kömür, Rezerv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis GEOLOGICAL SETTING AND PROPERTIES OF EOCENE COAL, BOLU-MENGEN REGION, TURKEY Gökhan KADINKIZ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği AnabilimDah Advisor Assoc. Prof. Dr. Gültekin KAVUŞAN This study aims, the geological setting and properties of Eocene aged lignites of Bolu-Mengen- Gökçesu basin. In the region, the Eocene aged sedimentation begins with the Safranbolu formation of benthic character at the base, and continues with Yunuslar formation including lignite which is developed at the backshore, lacustrine (limmc) and braded river (fluvial) environments and also marine Soğanlı formation of benthic character. The development of marshy environment and coalification take place in a basin with an axis lying from S-SW to N-NE direction. In the region, the fold axes are developed in N20°-30°E direction and Arkot mountain in the south and Bolu massive in the north have been developed under the control of Alpine orogenic movements due to the development of marshy environment and coalification take place in a basin to activity of its. The dip and strike measurements obtained from the Yunuslar fbrmaton have been analyzed for density contour and rose diagrams and general trends of compression forces have became agent in me region in N25°E-S2S°W direction. The coal samples compiled from the productive coal galleries which have been analyzed for proximate and ultimate analyses. Seam stamps from the mines were prepared in the investigated area to establish the general characteristics of the coal seams and coal quality has been established in the recently. For determining of inorganic materials, XRD, major and trace dements analyses which have been carried out to due the quality of the coal seams. According to the petrographic analysis of the coal, the orderly important macerate are huminite, inerthnte and hpthnte group macerate and the coal, based on the results of analysis of maceral, has accumulated in the lacustrine (limmc) marshly enviroments. According to the huminite reflection analysis of the coal that it is 'subbituminious coal' in the coalification rank and the burial temperature is determined 80 "C-100 °C and R^» =.0.495. The some previously drilling logs were used to prepare isopach maps, isocalorific map and iso-ash map. Also, that were used to evaluate structure of the coal seams, to distribution of the ash content and thermal characteristics as calorific values of coal. In addition, the visible lignite reserves have been calculated as 62.945.107 tons by using polygon method, in the investigated area. 2004, 128 pages