Sofralık üzüm çeşitlerinde primer tomurcuk nekrozu ve budama ile ilişkili olarak sürme performansı
Budburst performance in relation to primary bud necrosis and pruning level in table grapes
- Tez No: 150982
- Danışmanlar: PROF.DR. BİRHAN MARASALI KUNTER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Grapevine, primary bud necrosis, budburst, pruning ii
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SOFRALIK ÜZÜM ÇEŞİTLERİNDE PRİMER TOMURCUK NEKROZU VE BUDAMA ÎLE İLİŞKİLİ OLARAK SÜRME PERFORMANSI özlem YÜREKLİ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Birhan MARASALI KUNTER Bu araştırmada, 41B, 5BB ve 1 103P anacı üzerine aşılı, Kordon ve Guyot terbiye şekillerinin uygulandığı Razakı, Alphonse Lavallee\ Cardinal ve Hamburg Misketi sofralık üzüm çeşitlerinde PTN ve budama ile ilişkili olarak sürme performansının belirlenmesi amacıyla, bir yaşlı dalların 5. boğum arasından çap ölçümleri, bağ koşullarında primer ve sekonder tomurcukların sürme durumu ve laboratuar koşullarında alınan göz kesitlerinde PTN oranı belirlenmeye çalışılmıştır. îki yıllık araştırma bulgularına göre, sürgün gelişme kuvveti bakımından aynı çeşit içerisinde önemli farklılıklar belirlenmemiştir. Bu nedenle, sürgün gelişme kuvveti ile PTN arasındaki ilişkilendirme yapılamamıştır.200 1-2002 Kış soğukları nedeniyle tüm çeşitlerde 2002 yılında 2003 yılına nazaran sürmenin daha düşük oranda gerçekleştiği saptanmıştır. Genel olarak sürme oranının Kordon terbiye şeklinde Guyot terbiye şekline göre daha yüksek oranda olduğu belirlenirken, anaçlar arasındaki farklılığın ise önemli olmadığı belirlenmiştir. Araştırmada diğer çeşitler ile kıyaslandığında Razakı'nın gerek bağ koşullarında, gerekse mikroskop incelemelerinde PTN'nin daha yüksek oranda görüldüğü çeşit olduğu belirlenmiştir. Bağ koşullarında daha düşük olmakla birlikte, nekrozun belirlendiği Alphonse LavalleĞ ve Cardinal çeşitlerinde göz kesitlerinde ise nekroz belirlenmemiştir. 2004, 84 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Asma, primer tomurcuk nekrozu, sürme, budama
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis BUDBURST PERFORMANCE IN RELATION TO PRIMARY BUD NECROSIS AND PRUNING LEVEL IN TABLE GRAPES Özlem YÜREKLİ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Horticulture Supervisor: Prof. Dr. Birhan MARASALI KUNTER In this experiment, the budburst performance concerning PBN and pruning has been tried to be determined in four table grape cultivars (Razakı, Alphonse Lavallee\ Cardinal and Hamburg Misketi) on which Cordon and Guyot training system have been practiced and they have been prafted on 4 IB, 5BB and 1103P rootstocks. And for that reason, canes diameter was measured on 5th. Internode, the budburst situations of primary and secondary buds in vineyard conditions and the rate of PBN in bud sections which have been taken in laboratory conditions have been tried to be defined. According to the two years research results, the important differences in the same grapes in accordance with shoot development strength haven't been determined. Thus a relation can't be made between PBN and shoot development strength. It is seen that the budburst realized in lower rate in all grapes in 2002 with regard to 2003 because of winter colds in 2001-2002. Generally, the rate of budburst in Cordon training system has been higher rate according to Guyot training system and also it is defined that the differences between rootstocks aren't important. In the research, when comparing with other grapes, it is defined that Razakı is the higest rate of PBN both in vineyard conditions and in microscope studies. In, Alphonse Lavallee Cardinal and Hamburg Misketi cultivars are defined as they have lower necrosis in vineyard conditions and necrosis can't be defined in bud sections. 2004, 84 pages