İthal edilen altın balıkların (Carassius auratus auratus) ektoparasitolojik olarak incelenmesi
Ectoparasitological examination of goldfish (Carassius auratus auratus) imported into Turkey
- Tez No: 151007
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HİJRAN YAVUZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Imported goldfish, ectoparasite, prevalence, mean intensity, mean abundance
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET YÜKSEK LÎSANS TEZÎ İTHAL EDİLEN ALTIN BALIKLARIN (.Carassius auratus auratus) EKTOPARAZÎTOLOJİK OLARAK İNCELENMESİ Gül ŞAHİN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Anabilim Dalı Danışman: Doç.Dr. Hijran YAVUZCAN Türkiye'ye ithal edilen altın balıklar (Carassius auratus auratus) ektoparazitik enfeksiyonlar yönünden çalışılmıştır. Toplam 100 adet balığın solungaçları, yüzgeçleri ve vücut yüzeyi incelenmiştir. Üç protozoa, iki monogenea, bir digenea metaserkeri ve bir arthropod olmak üzere toplam yedi parazit cinsi belirlenmiş ve genel parazit prevalansı % 71 olarak saptanmıştır. Çalışmada belirlenen parazit cinsleri ve prevalanslan sırasıyla, Ichthyophthirius multifiliis % 15, Chilodonella sp. % 10, Trichodina sp. % 2, Dactylogyrus sp. % 24, Gyrodactylus sp. % 1, Centrocestus metaserkeri % 44 ve Arguius sp. % 5'dir. Parazitlerin ortalama yoğunlukları sırasıyla, Ichthyophthirius multifiliis 35.77 ± 13.68, Chilodonella sp. 0.64 ± 0.28, Trichodina sp. 1.25 ± 0.25, Dactylogyrus sp. 1.01 ± 0.51, Gyrodactylus sp. 4, Centrocestus metaserkeri 0.49 ± 0.12, Arguius sp. 0.6 ± 0.3 olarak saptanmıştır. Parazitlerin ortalama bollukları sırasıyla, Ichthyophthirius multifiliis 1.2 ± 0.5, Chilodonella sp. 0.06 ± 0.03 Trichodina sp. 0.03 ± 0.01, Dactylogyrus sp. 0.24 ± 0.12, Gyrodactylus sp. 0.04, Centrocestus metaserkeri 0.22 ± 0.05, Arguius sp. 0.03 ± 0.02 olarak belirlenmiştir. 2004, 63 sayfa ANAHTAR KELİMELER: İthal edilen altın balık, ektoparazit, prevalans, ortalama yoğunluk, ortalama bolluk.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER THESIS ECTOPARASITOLOGICAL EXAMINATION OF GOLDFISH (Carassius auratus auratus) IMPORTED INTO TURKEY GülŞAHÎN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Fisheries and Aquaculture Supervisor: Assoc. Prof. Hijran YAVUZCAN Goldfish (Carassius auratus auratus) imported into Turkey were studied for ectoparasitic infections. Gills, fins and body surface of fish were examined in a total of hundred fish. Seven parasite genera including three protozoan, two monogenean, one digenean metacercariae and one arthropod were identified. The general parasite prevalence was 71%. Parasite genera and their prevalence found in the present study were as follows: Ichthyophthirius multiflliis 15%, Chilodonella sp. 10%, Trichodina sp. 2%, Dactylogyrus sp. 24%, Gyrodactylus sp. 1%, Centrocestus metacercariae 44% and Argulus sp. 5%, respectively. Mean intensity of parasites were determined as Ichthyophthirius multiflliis 35.77 ± 13.68, Chilodonella sp. 0.64 ± 0.28, Trichodina sp. 1.25 ± 0.25, Dactylogyrus sp. 1.01 ± 0.51, Gyrodactylus sp. 4, Centrocestus metacercariae 0.49 ± 0.12, Argulus sp. 0.6 ± 0.3, respectively. Mean abundance of parasites were assessed as Ichthyophthirius multiflliis 1.2 ± 0.5, Chilodonella sp. 0.06 ± 0.03 Trichodina sp. 0.03 ±0.01, Dactylogyrus sp. 0.24 ± 0.12, Gyrodactylus sp. 0.04, Centrocestus metacercariae 0.22 ± 0.05, Argulus sp. 0.03 ± 0.02, respectively. 2004, 63 pages