Kaliks[n]aren ve heterohalkalı aminlerden azo boyarmaddelerin sentezi ve elektronik spektrumlarının incelenmesi
The synthesis of azo dyes from calix[n]aren and hetorocyclic amines and investigation their electronic spectra
  1. Tez No: 151014
  2. Yazar: İZZET ŞENER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. EMİNE KILIÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Calixarenes, AzoDyes, Azo-Hydrazone tautomerism
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
ÖZET Doktora Tezi KALİKS[n]AREN VE HETEROHALKALI AMÎNLERDEN AZO BOYAR MADDELERÎN SENTEZİ VE ELEKTRONİK SPEKTRUMLARININ İNCELENMESİ İzzet ŞENER Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Emine KILIÇ Bu çalışmada kenetlenme bileşeni olarak kullanılan p-tert-bütilkaliks[4]aren ve p-tert- bütilkaliks[6]aren literatüre uygun olarak sentezlendi. Elde edilen bileşikler susuz AIC13 katalizörlüğünde toluen içinde dealkilasyon işlemi ile kaliks[4]aren ve kaliks[6]aren elde edildi. Bu bileşikler bir seri heterohalkalı aminin diazonyum tuzuyla reaksiyona sokularak her bir seriden yedi adet olmak üzere toplam ondört adet yeni boyarmadde sentezlendi. Boyarmaddelerin görünür bölge absorpsiyon spektrumlan üzerine değişik çözücü, asit ve baz etkileri incelendi. Bileşiklerin yapılan spektrofotometrik yöntemler ve element analizleri kullanılarak aydınlatıldı. 2004, 157 sayfa ANAHTAR KELİMELER : Kaliksaren, azo boyarmaddeleri, azo hidrazon tautomerisi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis THE SYNTHESIS OF AZO DYES FROM CALİX[n]ARENES AND HETEROCYCLIC AMINES AND INVESTIGATION THEIR ELECTRONIC SPECTRA İzzet ŞENER Ankara University Institute Of Science and Technology Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Emine KILIÇ In this study the calix[4]aren and calix[6]aren, which has been used as coupling component has been synthesized according to the literature. This components has been subjected to de-alkylation process in toluene with AICI3, catalysis which resulted in the formation calix[4]aren and calix[6]aren. The compound has been coupled with heterocyclic diazonium salts, which resulted in the formation of total 14 dyes including seven calix[4]aren dyes and seven calix[6]aren dyes. Solvent concentration, temperature, acid and base effects on the absorption spectra of resultant dyes has been investigated. The structure of resultant dyes have been analyzed with spectroscopic methods and elemental analyses. 2004, 157 pages