Bazı bis-imino-taç eterlerin çeşitli voltametrik tekniklerle elektrokimyasal davranışlarının incelenmesi
Investigation of electrochemical behaviour of some bis-imino-crown ethers by various voltammetric techniques
  1. Tez No: 151013
  2. Yazar: EBRU GÖKMEŞE
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ OSMAN SOLAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Aza-crown Ethers, Ultramicro Electrode, Glassy Carbon Electrode, Cyclic Voltammetry, Digital Simulation
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET Doktora Tezi BAZI BÎS-İMİNO-TAÇ ETERLERİN ÇEŞİTLİ VOLTAMETRİK TEKNİKLERLE ELEKTROKİMYASAL DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ Ebru GÖKMEŞE Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Ali Osman SOLAK Bu çalışmada, bazı bis-imino-taç eterlerin elektrokimyasal davranışları 0,1 M tetrabütilamonyum tetrafloraborat (TBATFB) içeren asetonitril ortamında ve camsı karbon (GC) çalışma elektrodunda Dönüşümlü Voltametri (CV), Diferansiyel Puis Voltametrisi (DPV), Kare Dalga Voltametrisi (OSWV), Kronoamperometri (CA) ve Kronokulometri (CC) teknikleriyle incelenerek mekanizma çalışmaları yapılmıştır. Ultramikro elektrot yardımıyla bu moleküllerin GC yüzeyinde dört elektronlu indirgenme gösterdiği ve difüzyon katsayılarının yaklaşık lxlO“5 cm2/s olduğu hesaplanmıştır. Dönüşümlü Voltametri tekniği ile aza-taç eterlerin indirgenme mekanizmasının EC olduğu tespit edilmiş ve kimyasal basamağın niteliği hem elektrokimyasal olarak hem de Raman ve XPS metotları ile spektroskopik olarak aydınlatılmıştır. Ayrıca, yapılan simülasyon çalışmalarından elektron aktarım basamağının standart hız sabiti (ks) 0,008 cm/s, kimyasal basamağın ileri hız sabiti (kf) 200 s”1, geri hız sabiti (kb) 0,002 s"1 ve denge sabiti (K) lxlO5 olarak hesaplanmıştır. 2004, 75 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Aza-taç eter, Ultramikro Elektrot, Camsı Karbon Elektrot, Dönüşümlü Voltametri, Dijital Simülasyon.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD. Thesis INVESTIGATION OF ELECTROCHEMICAL BEHAVÎOUR OF SOME BIS-İMÎNO- CROWN ETHERS BY VARIOUS VOLTAMMETRİC TECHNIQUES EbruGÖKMEŞE Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department öf Chemistry Supervisor : Prof. Dr. Ali Osman SOLAK In this work, electrochemical behaviour of some bis-imino-crown ethers was investigated and mechanistic study was achieved in 0.1 M TBATFB in acetonitrile on glassy carbon (GC) working electrode by Cyclic Voltammetry (CV), Differential Pulse Voltammetry (DPV), Osteryoung Square Wave Voltammetry (OSWV), Chronoamperometry (CA) and Choronocoulometry (CC). It was estimated by ultramicro electrode that these molecules are reduced by four electron transfer and their diffusion coefficients are about lxlO'5 cm2/s. It was also determinated by cyclic voltammetry that the reduction mechanism of this aza-crown ethers is EC type and attribute of the chemical step was explained both electrochemically and spectroscopicly by Raman and XPS methods. From the simulation studies the standard rate constant of the electron transfer was found as 0,008 cm/s, rate constant of forward chemical reaction as 200 s'1, rate constant of backward chemical reaction as 0,002 s*1 and the equilibrium constant as lx 105 were also estimated. 2004, 75 pages