Etlik piliç karma yemlerine farklı düzeylerde kolza yağı ve vitamin E katılmasının et kalitesi ve besi performansına etkisi
Effects of rapeseed oil and vitamin E supplementation at different levels on meat quality and fattening performance in broiler feeds
  1. Tez No: 151027
  2. Yazar: ELİF ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NECMETTİN CEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Zooloji, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Broiler, omega-3 fatty acids, rape seed oil, vitamin E, TBARS
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZET Doktora Tezi ETLtK PİLİÇ KARMA YEMLERİNE FARKLI DÜZEYLERDE KOLZA YAĞI VE VİTAMİN E KATILMASININ ET KALİTESİ VE BESİ PERFORMANSINA ETKİSİ EliföZTÜRK Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Necmettin CEYLAN Bu araştırma, etlik piliç yemlerinde ayçiçeği yağı yerine farklı düzeylerde kolza yağı ikamesi ve vitamin E ilavesinin performans, ette protein, yağ ve yağ asitleri birikimi ile etin raf ömrü üzerine olan etkilerini incelemek amacıyla düzenlenmiştir. Araştırmada, 320 adet günlük yaştaki broyler civcivleri 4 tekerrürlü 8 gruba tesadüfi olarak dağıtılmışlardır. Araştırma ayçiçeği yağı yerine 4 farklı kolza ikame düzeyi (% 0, % 33.3, % 66.7 ve % 100) ve 2 farklı vitamin E seviyesi (0, 300 ppm) olmak üzere 4x2 faktöriyel düzende 6 hafta süreyle yürütülmüştür. Araştırmada % 33.3 kolza yağı ikame düzeyinin 3. hafta canlı ağırlığında yol açtığı önemli oranda (p0.05). "Araştırmadan elde edilen verilere dayanılarak; etlik piliç yemlerinde ayçiçeği yağının tamamı yerine kolza yağının performansı etkilemeksizin tavuk etinde linolenik asit (C18:3) birikimini artırmak amacıyla başarılı bir şekilde kullanılabileceği, vitamin E ilavesi ile de tavuk etinde raf ömrünün uzatılabileceği sonucuna varılmıştır. 2004, 99 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Etlik piliç, omega-3 yağ asitleri, kolza yağı, vitamin E, TBARS
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis EFFECTS OF RAPESEED OIL AND VITAMIN E SUPPLEMENTATION AT DIFFERENT LEVELS ON MEAT QUALITY AND FATTENING PERFORMANCE IN BROILER FEEDS ElifÖZTÜRK Ankara University Graduate School Of Natural and Applied Sciences Department of Animal Science Supervisor : Prof. Dr. Necmettin CEYLAN This experiment was conducted to evaluate the effects of rapeseed oil and vitamin E supplementation in broiler diets on performance, protein, fat, fatty acids content and shelf life of broiler meat. In the research, 320 day-old broiler chicks were randomly distributed into 8 experimental groups each has 4 replicates. The experiment was conducted in a 4 x 2 factorial arrangement including 4 levels of rapeseed oil substitution (0 %, 33.3 %, 66.7 % and 100 %) with sunflower oil and 2 levels of vitamin E (0, 300 ppm) supplementation through 6 weeks period. Rapeseed oil substitution in 33.3 % by sunflower oil caused a significant improvement (p0.05). Based on the findings from this research, it is concluded that rapeseed oil substitution up to 100 % of sunflower oil in broiler diets can be succesfully done to accumulate significant amount of linolenic acid (C18:3) in both breast and thigh meat without interfering the performance and shelf life of the meat also can be improved by vitamin E supplementation. 2004, 99 pages