Mısır-soya ağırlıklı etlik piliç yemlerine farklı düzeylerde enzim ilavesinin performans ve bazı bağırsak parametrelerine etkileri
Effects of enzyme different supplement on the performance and some intestinal traits of broilers fed corn-soy based diets
  1. Tez No: 151028
  2. Yazar: NECDET GÜNAYDIN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NECMETTİN CEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Zooloji, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Enzyme, broiler, corn-soy, performance, viscosity
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi MISIR-SOYA AĞIRLIKLI ETLÎK PÎLÎÇ YEMLERİNE ENZİM İLAVESİNİN PERFORMANS VE BAZI BAĞIRSAK PARAMETRELERİNE ETKİLERİ Necdet GÜNAYDIN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Danışman: Pro£ Dr. Necmettin CEYLAN Bu araştırma mısır-soya ağırlıklı etlik piliç yemlerine farklı seviyelerde enzim ilavesinin etlik piliçlerde performans ve bazı bağırsak özelliklerine belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Denemede 160 adet karışık cinsiyetteki Ross 308 etlik piliç civcivleri 4 tekerrürlO 4 gruba tesadüfi olarak dağıtılmıştır. Araştırmada mısır-soya ağırlıklı bir kontrol rasyonu ve bu rasyona sırasıyla % 0.05, % 0.1, ve % 0.15 düzeyinde enzim (Avizyme 1502) ilave edilmesiyle oluşturulan toplam 4 rasyon denenmiştir. Araştırma 6 hafta sürdürülmüştür. Farklı seviyelerde enzim ilavesinin başlatma dönemi performans kriterleri Özerine etkisi önemsiz bulunmuştur (p>0.05). Bununla birlikte özellikle 4. haftadan itibaren enzim ilavesinin olumlu etkilerinin ortaya çıktığı görülmüştür. Deneme sonu itibarı ile her bir enzim düzeyinin kontrole göre cardı ağırlığı, canlı ağırlık artışını, yem tüketimini ve yemden yararlanmayı önemli düzeyde iyileştirdiği tespit edilmiştir (pO.05). Farklı enzim seviyeleri arasındaki farklılıklar ise önemli bulunmamıştır (p>0.05). Deneme süresince ölüm meydana gelmemiştir. ö.hafta sonunda kontrol, %0.05, % 0.10 ve % 0.1 S enzim ilave edilen gruplar için canlı ağırlık ortalamaları sırasıyla 1851, 2152, 2185 ve 2184 g (p0.05). Bu araştırma sonuçlarından elde edilen verilere dayanılarak mısır-soya ağırlıklı etlik piliç yemlerine enzim ilavesinin performansı önemli düzeyde iyileştirdiğini söylemek mümkündür. Farklı enzim seviyeleri arasında önemli bir farklılık ortaya çıkmadığından, tona 0.5 kg enzim ilavesinin daha uygun ve ekonomik olacağı düşünülmektedir. 2004, 41sayfa ANAHTAR KELİMELER : Enzim, broyler, mısır-soya, performans, viskozite
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Thesis EFFECTS OF ENZYME SUPPLEMENTATION ON THE PERFORMANCE AND SOME INTESTINAL TRAITS OF BROILERS FED CORN-SOY BASED DIETS Necdet GÜNAYDIN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Animal Science Supervisor: Prof. Dr. Necmettin CEYLAN This experiment was conducted to determine the effects of different levels of enzyme supplementation on performance and some intestinal traits of broilers fed corn-soy based diets. In the research, 160 day-old broiler chicks were randomly distrubuted into 4 experimental groups each has 4 replicates. Four experimental diets including a com-soy based control and three levels of enzyme (Avizyme 1502) supplementation (0.05, 0.10 and 0.1 S %) were evaluated. The research was continued for 6 weeks. Effects of different levels of enzyme supplementation on performance parameters studied in die experiment were not found statistically significant (p>0.05) during starter period. However especially after 4 weeks of age, positive effects of enzyme supplementaion started to be more clear. At the end of the experiment, it was determined that each level of enzyme suplementation significantly improved the live weight, weight gain, feed consumption and feed conversion ratio comparing to unsupplemented control (p>0.05). Differences amont the enzyme levels were not found statisticaly significant (p>0.05). No mortality was observed through the experiment At the end of the 6th week, average live weight, feed consumption and feed conversion ratio of the birds were recorded as 1851, 2152, 2185 and 2184 g(p0.05). Based on the obtained results, it is possible to concluded that enzyme supplementation of corn- soy based broiler diets improved the performance at significant level. It is thought that adding 0.5 kg enzyme per tone would be more economic and appropriate because of there was no significant differences among the different levels of enzyme supplementation. 2004,41pages