Kuluçkalık yumurta depolama süresinin çıkım zamanı ve etlik piliç performansına etkisi
The effect of storage period of eggs on hatching time and broiler
  1. Tez No: 151029
  2. Yazar: CAN ATEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. OKAN ELİBOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Zooloji, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Broyler, İnkübasyon, Yumurta depolama, Çıkış zamanı, broilers, incubation, egg storage, hatching time
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KULUÇKALIK YUMURTA DEPOLAMA SÜRESİNİN ÇIKIM ZAMANI VE ETLİK PİLİÇ PERFORMANSINA ETKİSİ Can ATEŞ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Okan ELİBOL Bu çalışma, kuluçkalık yumurtaların depolanmasının çıkış zamanı ve broyler performansına etkilerini araştırmak üzere planlanmıştır. Denemede kullanılan kuluçkalık yumurtalar 31 haftalık yaştaki, Ross 344 genotipinden dişilerle, Ross 308 genotipine ait erkeklerin çiftleşmesinden elde edilmiştir. Denemede kuluçkalık yumurtalar 1 ve 14 gün süre ile 18 °C'de, % 75 nisbi nemde bekletilmiş, kuluçka ve çıkış için Petersime marka kuluçka makineleri kullanılmıştır. Yumurtalar, inkübasyonun 19. gününde çıkış tepsilerine transfer edilmiş, 486. saate kadar çıkanlar (ERKEN), 486. saat ile 498. saat arası çıkanlar (ORTA) ve 498. saat ile 510. saatler arasında çıkanlar (GEÇ) belirlenmiştir. Denemenin sonunda, 14 gün depolanan yumurtalarda çıkışın 1 gün depolananlara göre daha geç gerçekleştiği görülmüştür. Çıkış zamanları bakımından 1. gün canlı ağırlık ortalamaları değerlendirildiğinde, geç çıkan grubun (42.4 g), erken (41.2 g) ve orta (40.7 g) çıkanlara oranla daha ağır olduğu ancak bu farkın zamanla yok olup, 42. gün canlı ağırlıklarının erken, orta ve geç çıkanlar için sırasıyla 2165 g, 2132 g, 2178 g olduğu görülmüştür. 1., 14. ve 42. günlerde yapılan tartımlar sonucunda, depolama süresinin broyler canlı ağırlığını etkilediği gözlenmiştir. Bu dönemlere ait 1 ve 14 gün depolanmış yumurtalardan elde edilen hayvanlarda canlı ağırlıklar sırasıyla 41.7 g, 41.1 g; 306 g, 288 g ve 2216 g, 2101 g olarak bulunmuştur. 1. ve 14. günlere ait canlı ağırlık değerleri için, depolama süresi ile çıkış zamanı arasında interaksiyon önemli bulunmazken, 42.gün canlı ağırlık değerinde bu iki muamele arasında interaksiyon istatistiki olarak önemli bulunmuştur. Denemede elde edilen bu verilerden yola çıkarak, kuluçkalık yumurtaların uzun süre depolanmasının etlik piliçlerde canlı ağırlığı düşürdüğü, çıkış zamanının etkisinin ise zamanla yok olduğu belirlenmiştir. 2004, 56 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE EFFECT OF STORAGE PERIOD OF EGGS ON HATCHING TIME AND BROILER PERFORMANCE CAN ATEŞ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Animal Science Supervisor: Doç. Dr. Okan ELİBOL This study was designed to investigate the effects of egg storage period and hatching time on broiler performance. Hatching eggs were obtained from Ross 344 male x Ross 308 female broiler breeders at 31 weeks of age. Eggs were stored for 1 or 14 days at 18 C and 75% RH and incubated in a Petershne model 576 setter and hatched in a model 192 hatcher at standard conditions. Eggs were transferred to the hatching baskets at 19 days of incubation and hatching time was determined by identifying all chicks that had hatched at 486 hours (EARLY), 498 hours (MIDDLE) and 510 hours (LATE) of incubation. Chicks were deemed to be hatched when they exhibited healed navels and dryness about the head and neck. Chicks were allowed to remain in the hatcher until all chicks were removed at 510 hours. All chicks were then reared in a curtain-sided floor pen experimental house under the same feeding, management, and immunization program with 10 chicks per square meter. Hatching time was extended for broilers hatching from eggs that had been stored 14 days as compared to those stored for only 1 day. Body weight was affected by hatching time only at 1 day of age when the LATE hatching chicks (42.4 g) were heavier than the EARLY (41.2 g) or MIDDLE hatching chicks (40.7 g). The effect had disappeared by 42 days when the EARLY, MIDDLE, and LATE broilers were 2165 g, 2132 g, and 2178 g, respectively. Broiler body weight was decreased at 1 day (41.1 g versus 41.7 g), 14 day (288 g versus 306 g), and 42 days (2101 g versus 2216 g) by increased length of storage period. The interaction between storage period and hatching time is important at 42. days body weight but not at 1 and 14 days. These data showed that an extended period of egg storage permanently reduced broiler body weight but that hatching time had less long term effect 2004, 56 pages