RF liner hızlandırıcılarda parametre optimizasyon ve demet dinamiği
Parametre optimisation and beam dynamics in RF linear accelerators
- Tez No: 151036
- Danışmanlar: PROF.DR. ÖMER YAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Linear accelerators, synchrotron oscillations, betatron oscillations, 4> factory, TESLA, TAC
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi RF LİNEER HIZLANDIRICILARDA PARAMETRE OPTİMİZASYONU ve DEMET DİNAMİĞİ Emel KİLİT Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ömer YAVAŞ Parçacık hızlandırıcıları, temel parçacık fiziği ve nükleer fizik deneylerinin yapılmasını, sinkrotron ışınımı ve serbest elektron lazeri üretilmesini ve bunların araştırma ve uygulamada kullanılmasını sağlayan deneysel aygıtlardır. Günümüzde parçacık fiziği araştırmaları ve lineer hızlandırıcıya dayalı X-FEL uygulamalarını çalışmak üzere, sttperiletken RF teknolojisi kullanarak DESY (Almanya)'da TESLA Test Hızlandırıcısı (TTF) geliştirilmiştir. Yüksek enerji kazanımı ve hızlandırma gradyenine sahip bu yeni teknoloji sayesinde RF lineer hızlandırıcılara ilgi bir kat daha artmıştır. Bu çalışmada, hızlandırıcıların ana parametreleri ile enine ve boyuna demet dinamiği incelendikten sonra, TESLA Test Hızlandırıcısının I. (240 MeV) ve II. (1 GeV) aşamaları incelenmiş ve Türk Hızlandırıcı Kompleksi (TAC) için tasarlanan 130 ve 260 MeV'lik lineer hızlandıncılarin ana parametreleri belirlenmiş ve ana donanımlarının neler olması gerektiği tartışılarak parametre optimizasyonu yapılmıştır. 2004, 75 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Lineer hızlandırıcılar, sinkrotron salınımlan, betatron salınmaları, fabrikası, TESLA, TAC.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis PARAMETER OPTIMISATION AND BEAM DYNAMICS IN RF LINEAR ACCELERATORS Emel KİLİT Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Engineering Physics Supervisor: Prof. Dr. Ömer YAVAŞ Particle accelerators are the tools to study experimental high-energy physics, nuclear physics and the production of synchrotron radiation, free electron lasers that used for basic and applied research. In recent years, TESLA Test Facility (TTF) has been developed by using superconducting RF technology to study particle physics research and applications of X-FEL depending on linear accelerators. In this study, the main parameters and main hardware of linear accelerators, longitudinal and transverse beam dynamics are explained. Considering phase-I (240 MeV) and phase-II (lGeV) of TESLA Test Facility linear accelerator, main parameters and main hardware of the linear accelerator of phase-I (130 MeV) and phase-II (260 MeV) of TAC (Turkish Accelerator Center) proposal are estimated and parameter optimisation is done. 2004, 75 pages