Elektron-proton esnek saçılımlarında polarizasyon etkileri
Polarization effects in elastic electron-proton scattering
  1. Tez No: 151037
  2. Yazar: DENİZ GÜRLER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ZEKERİYA AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Breit system, elastic scattering, nucleon form factor, one photon mechanism, polarization
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ESNEK ELEKTRON-PROTON SAÇILMALARINDA POLARİZASYON ETKİLERİ Deniz GÜRLER Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Z. Zekeriya AYDIN Bu tezde, esnek elektron-proton saçılmalarında polarizasyon kavramının hesaplanabilmesi için detaylı ve tam bir yöntem ortaya koymuştur. Hesaplamaların kapsamı tek foton mekanizması ile sınırlı tutulmuş, ışımasal düzeltmeler gibi zayıf etkileşme etkilerine de yer verilmemiştir. Polarizasyonla ilgili hesaplamalar“Breit”sisteminde yapılmış ve polarizasyon kavramının incelenmesinde en uygun sistem olduğu gösterilmiştir. Polarizasyon etkilerinin, elektrik ve manyetik nükleon form faktörlerinin ölçümüne olanak sağlayacağı iki farklı tip saçılma olayı ele alınarak tartışılmıştır. Bu olaylardan ilkinde boyuna polarize elektronlar polarize olmayan protonlardan saçılmakta ve saçılan protonların enine ve boyuna polarizasyon bileşenleri hesaplanmaktadır. Diğer durumda ise boyuna polarize elektronların polarize protonlardan saçılması olayı ele alınmış ve asimetri bileşenleri hesaplanmıştır. 2004, 75 sayfa. ANAHTAR KELİMELER: Breit sistemi, esnek saçılma, nükleon form faktörü, polarizasyon, tek foton mekanizması,.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis POLARIZATION EFFECTS IN ELASTIC ELECTRON-PROTON SCATTERING Deniz GÜRLER Ankara University Graduate School for Natural and Applied Sciences Department of Physical Engineering Supervisor Prof. Dr. Z. Zekeriya AYDIN This thesis introduces a detailed and complete scheme for calculating polarization phenomena in elastic electron-proton scattering. Calculations were held limited in the frame of one photon mechanism and such extensions of the theory like radiative and electroweak corrections are beyond the scope of this thesis. Calculations regarding polarization were done in the so-called“Breit”system; which were proved to be the most convenient for such calculations. It was exposed by inspecting two different types of scattering in the thesis, how the polarization effects will make it possible to measure both the electric and magnetic nucleon form factors. The longitudinal and transversal components of the polarization for the scattered proton, induced by the scattering of longitudinally polarized electrons were included m one case and asymmetries for the collision of polarized electrons with a polarized proton target in the other. 2004, 75 pages.