Starter kültür olarak kullanılan laktokok suşlarında doğal gen aktarım sistemlerinin analizi
Analysis of natural gene transfer systems in lactococci being used as starter cultures
- Tez No: 151086
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA AKÇELİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Lactococcus lactis, industrial traits, plasmid, conjugation, transduction, transformation
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
ÖZET Doktora Tezi STARTER KÜLTÜR OLARAK KULLANILAN LAKTOKOK SUŞLARINDA DOĞAL GEN AKTARIM SİSTEMLERİNİN ANALİZİ Çağla TÜKEL Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Mustafa AKÇELİK Araştırmada kullanılan 98 Lactococcus laetis susu içerisinden, 60 faja karşı tam dirençlilik gösteren 16 adet ve nişin üretme yeteneği içeren 2 adet susta; laktoz fermentasyonu, sitrat fermantasyonu, proteolitik aktivite, faj dirençlilik ve nişin üretimi gibi endüstriyel özelliklerin genetik determinantları tanımlandı. Plazmid içeriklerindeki uyuşmalara göre, faj dirençlilik özelliği içeren 16 sustan 7 adedi farklı suşlar olarak tanımlandı. Bu 7 suş ve nişin üretme yeteneği içeren diğer 2 susun verici olarak kullanıldığı konjugasyon denemelerinde, plazmidlerin yüksek aktarım sıklığının, alıcı ve verici suş karışımlarında agregasyon yapılarının oluşumu ile ilişkili olduğu saptandı. L. laetis suş karışımlannda agregasyon yeteneğinin; biri laktoz plazmidleri tarafından kodlanan (Clu), diğeri ise kromozomal DNA kökenli olan (Agg) iki elemanlı sistem tarafından kontrol edildiği belirlendi. Agregasyon yapıları oluşturan alıcı-verici suş karışımlarının kullanılması halinde, plazmidlerin konjugal aktarım sıklığı verici hücre başına 1.0 x 10“2 - 1.5 x 10”4 gibi yüksek oranlarda meydana geldi. L. laetis subsp. laetis MLL40-29 susu kullanılarak elde edilen konjugantlarda plazmid stabilitesi %82-98 arasında tespit edildi. Aynı verici suşlann kullanıldığı transdüksiyon denemelerinde, yalnız 20.2 kb ve 31.3 kb büyüklükteki plazmidlerin aktarımı gerçekleşti. Bu plazmidlerin aktarım sıklığı, verici faj başına 2.8 x 10“* - 4.4 x 1 0”8 arasında bulundu. Dokuz adet L. laetis susunda endüstriyel özellikleri kontrol eden farklı plazmidlerin transformasyon sıklığı ise, 1 ng plazmid DNA için 8.0 x 10“4 - 6.6 x 10”7 arasında saptandı. 2004, 138 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Lactococcus laetis, endüstriyel özellikler, plazmid, konjugasyon, transdüksiyon, transformasyon
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis ANALYSIS OF NATURAL GENE TRANSFER SYSTEMS IN LACTOCOCCI, BEING USED AS STARTER CULTURES Çağla TÜKEL Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Food Engineering Supervisor Prof. Dr. Mustafa AKÇELİK Genetic determinants of industrial traits, such as lactose fermentation, citrate fermentation, proteolytic activity, phage resistance and nişin production, in 16 strains, which showed full resistance against 60 phages, and 2 nisin-producing strains were identified. Phage resistant and nisin-producing strains were selected among 98 Lactococcus lactis strains, used in this study. Seven out of 16 phage resistant strains were identified as different strains according to the similarities in their plasmid profiles. High frequency transfer of plasmids were found to be associated with the formation of aggregation structures in donor-recipient strain mixtures in the conjugation experiments, which the 7 phage resistant and 2 nisin-producing strains used as donor strains. Aggregation abilities of L. lactis strain mixtures were determined to be controlled with a two element-system one of which was encoded by lactose plasmids (Clu) and the other was encoded by chromosomal DNA (Agg). Conjugal transfer frequencies of plasmids were obtained at high levels such as 1.0 x 10“2 - 1.5 x 10”4 per donor cell when aggregate forming donor-recipient mixtures were used. Plasmid stabilities were determined between 82-98 % in conjugants obtained from conjugation experiments in which L. lactis subsp. lactis MLL40-29 was used as recipient. Only the 20.2 kb and 31.3 kb plasmids were transferred via transduction when the same donor strains were used. Transfer frequencies of these plasmids were occurred at the rates of 2.8 x 10“6 - 4.4 x 10”8 per donor phage. Transformation frequencies of the plasmids which encoded industrial traits in 9 L. lactis strains were ranged at 8.0 x 10"4 - 6.6 x 10 ~7 per ug of plasmid DNA. 2004, 138 pages