N çaplı rasgele bir örneklem için belirli bir aralıkta değer alan maximum gözlem sayılarının dağılımı
Distribution of the maximum size of the cluster for the random sample of size N
  1. Tez No: 151112
  2. Yazar: MÜKERREM BAHAR BAŞKIR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İHSAN KARABULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: aggregate, order statistics, spacings, divided differences, exchangeability
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi N ÇAPLI RASGELE BİR ÖRNEKLEM İÇİN BELİRLİ BİR ARALIKTA DEĞER ALAN MAXIMUM GÖZLEM SAYILARININ DAĞILIMI M. Bahar BAŞKIR Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi İstatistik Bölümü Danışman: Yard. Doç. Dr. İhsan KARABULUT Günümüzde bilimsel çalışmalarda özellikle biyolojide kullanılan rasgele örneklem çaplan oldukça büyük olabilmektedir. Bu gözlemler içinde kimi özelliklere sahip olanların belirli bir dağılım varsayımı altında hangi olasılıklarla hangi aralıklarda ve hangi sayıda gözlenebileceği sorulan önem kazanmaktadır. Örneğin, genetikte DNA dizilişlerinde belirli bir dizilimin araştırılması gibi... Söz konusu rasgele örneklemin alındığı dağılım (0,1) aralığında düzgün dağılım olduğunda yukarıdaki sorulara yanıtlar kısmen alınmıştır. Eğer dağılım düzgün değilse bu sorulara nasıl yanıt verilebileceği üzerinde durulmuştur ve bu alandaki çalışmalardan bazıları gözden geçirilmiştir. 2004, 68 sayfa ANAHTAR KELİMELER: k ' lı topluluk (^-aggregate), sıra istatistikleri, ardışık sıra istatistikleri arasındaki farklar (Spacings), bölünmüş farklar, yer değiştirilebilirlik (exchangeability).
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis DISTRIBUTION OF THE MAXIMUM SIZE OF THE CLUSTER FOR THE RANDOM SAMPLE OF SIZE N M. Bahar BAŞKIR Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Statistics Supervisor: Yard. Doç. Dr. İhsan KARABULUT The size of random sample used in scientific studies, particularly in biology, can be big. Questions like“in which interval with what probability”and“how many observations”come into prominance under particular distribution assumption for the observations, having some properties. For instance, research of a particular permutation in DNA arragings in genetics. The questions above have been solved when the distribution from which the random sample, pointed at issue, had taken, was uniformly (0,1) distributed. If the distribution is not uniformly distributed,“how can such questions be solved”is researched and studied. 2004, 68 pages