Oryzaephilus surinamensis (L.) (Coleoptera: Silvanidae) ile savaşımda vakumdan yararlanma olanakları üzerinde araştırmalar
The applicability of low pressure to control sawtooth grain beetle, Oryzaephilus surinamensis (L) (Coleoptera: Silvanidae)
- Tez No: 151111
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET GÜRAY FERİZLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Oryzaephilus surinamensis, saw-tooth grain beetle, 111
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Oryzaephilus surinamensis (L.) (Coleoptera: Silvanidae) ÎLE SAVAŞIMDA VAKUMDAN YARARLANMA OLANAKLARI ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR Fatma YİĞİT Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doc.Dr. A. Güray FERÎZLİ Denemelerde 25 ve 30°C sıcaklıkta Oryzaephilus surinamensis ' in 0-24, 24-48, 48-72 saatlik yumurta, 15 günlük larva, 0-24 saatlik pupa ve 7-14 günlük erginlerine 36 ve 72 mm Hg vakum uygulanarak ve değişik uygulama sürelerinde vakumun neden olduğu ölüm oranlan belirlenmiştir. Elde edilen bu veriler ile probit analizleri yapılmış ve LT30 ve LT95 değerleri belirlenmiştir. Deneme sonuçlarına göre; 48 mbar vakum uygulamasında, 25°C sıcaklıkta; 0-24, 24-48, 48-72 saatlik yumurtada sırasıyla LT50 6,81, 22,57 ve 20,58 saat; LT95 31,02, 34,74 ve 34,01 saat olarak belirlenirken, 30°C" de yine aynı yaşlı yumurtalarda sırasıyla, LT50 4,81, 13,33 ve 11,10 saat; LT95 18,52, 17,67 ve 19,65 saat olarak belirlenmiştir. 96 mbar vakum uygulamasında ise; sıcaklık 25°C olduğunda, 0-24, 24-48, 48-72 saatlik yumurtada sırasıyla, LT30 6,46, 22,40 ve 22,66 saat; LT93 35,79, 38,46 ve 39,56 saat olarak belirlenirken 30°C de aynı yaşlı yumurtalarda LT30 sırasıyla, 5,16, 7,92 ve 9,32 saat; LT95 17,98, 22,56 ve 18,53 olarak belirlenmiştir. Larva evresinde ise; 25°C sıcaklıkta 48 mbar vakum uygulamasında LT50 15,33 saat; LT55 23,48 saat olarak belirlenirken, 30°C de aynı vakum değerinde LT50 13,63 saat iken LT95 21,18 saattir. 96 mbar vakum uygulamasında ise; sıcaklık 25°C olduğunda LT50 17,09 saat; LT95 47,48 saat olarak belirlenirken, 30°C de 96 mbar vakum değerinde LT30 1 1,67 saat; LT95 27,60 saat olarak belirlenmiştir. 0-24 saatlik pupa evresinde; 48 mbar, 25°C sıcaklıkta LT50 15,44 saat; LT93 23,97 saat olarak belirlenmiş, 30°C de ise LT50 10,73 saat; LT95 25,36 saat olarak belirlenmiştir. 96 mbar vakum değerinde ise 25°C sıcaklıkta LT50 18,55 saat; LT95 43,92 saat olarak belirlenmiştir. 30°C* de ise LT30 13,04 saat; LT93 27,03 saat olarak belirlenmiştir. Ergin evresi için 48 mbar, 25°C sıcaklıkta LT50 1,42; LT95 2,68 saat olarak belirlenmiştir. 30°C de ise LT50 1,42; LT95 2,71 saattir. 96 mbar vakum uygulamasında ise; sıcaklık 25°C olduğunda LT50 22,81; LT95 36,74 saat olarak belirlenirken, 30°C de ise LT50 10,03; LT95 21,02 saattir. 2004, 55 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Oryzaephilus surinamensis,, vakum
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE APPLICABILITY OF LOW PRESSURE TO CONTROL SAWTOOTH GRAIN Fatoa YÎ?İT Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Plant Protection Supervisor: Asst. Prof. Dr. Ahmet Güray FERİZLÎ In this research, eggs (0-24, 24-48, 48-72 h old), larvae(15 d old), pupae (0-24 h) and adults (7- 14 days old) of Oryzaephilus surinamensis were exposed to 36 and 72 mmHg low pressure at 25 and 30°C for different exposure times and the mortality rates at these conditions were determined. Time-mortality data were subjected to probit analyses, and LT50 and LT95 values were computed. According to the results; the LT50 at 48 mbar for 0-24,24-48,48-72 h old eggs were found to be 6.81, 22.57 and 20.58 h at 25°C; at the same conditions LT95 were 31.02, 34.74 and 34.01 h respectively,, LT30 at 30°C and 48 mbar were calculated to be 4.81, 13.33 and 11.10 h; LT93 were 18.52, 17.67 and 19.65 h, respectively. At 96 mbar, LT30 for 0-24, 24-48, 48-72 h old eggs at 25"C were 6.46, 22.40 and 22.66 h; at the same temperature LT95 were calculated to be 35.79, 38.46 and 39.56 h; fee LT30 at 30°C were 5.16, 7.92 and 9.32 h; LT95 were calculated to be 17.98, 22.56 and 18.53. For the larvae of O. surinamensis, as the LT30 and LT95 at 48 mbar were found to be 15.33 h and 23.48 h, respectively, at 30°C the LT50 and LT95 were found to be 13.63 h and 21.18 h, respectively. As the LT50 and LT95 at 25°C and 96 mbar vacuum were calculated to be 17.09 h and 47.48 h; 30°C the LT30 and LT95 at 30°C were found to be 11.67 h and 27.60 h, respectively. For the pupae (0-24 h old) of O. surinamensis; as the LT50 and LT95 at 48 mbar were found to be 15.44 h and 23.97 h, respectively, at 30°C the LT50 and LT95 were found to be 10.73 h and 25.36 h, respectively. As the LT30 and LT95 at 25°C and 96 mbar vacuum were calculated to be 18.55 h and 43.92 h; 30°C the LT30 and LT93 at 30°C were found to be 13.04 h and 27.03 h, respectively. For the adult stage (15 d old) of O. surinamensis; as the LT3o and LTg3 at 48 mbar were found to be 1.42 h and 2.68 h, respectively, at 30°C the LT30 and LT93 were found to be 1.42 h and 2.71 h, respectively. As the LT3o and LTg3 at 25°C and 96 mbar vacuum were calculated to be 22.81 h and 36.74 h; 30°C' the LTJ0 and LT95 at 30°C were found to be 10.03 h and 21.02 h, respectively. 2004, 55 pages