Gecikmeli yenileme süreçleri ve bu süreçlerde ortalama değer ve varyans fonksiyonlarının tahmini
Delayed renewal processes and the estimation of their mean value and the variance function
- Tez No: 151113
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HALİL AYDOĞDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Delayed renewal process, renewal function, variance function, renewal equation, RS Method, asymptotical unbiasedness, strong consistency
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET GECİKMELİ YENİLEME SÜREÇLERİ VE BU SÜREÇLERDE ORTALAMA DEĞER VE VARYANS FONKSİYONLARININ TAHMİNİ Özgür ACAR Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İstatistik Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Halil AYDOĞDU Alışılmış anlamdaki yenileme süreçlerinde ortalama değer ve varyans fonksiyonları için tahmin problemi günümüzde hala incelenmektedir. Bu çalışmada gecikmeli yenileme süreçlerinin ortalama değer ve varyans fonksiyonları için çeşitli parametrik ve parametrik olmayan tahmin ediciler ele alınmakta ve bunların yansızlık, asimptotik yansızlık ve tutarlılık gibi bazı istatistiksel özellikleri araştırılmaktadır. 2004, 84 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Gecikmeli yemleme süreci, yenileme fonksiyonu, varyans fonksiyonu, yenileme denklemi, RS Metodu, asimptotik yansızlık, güçlü tutarlılık.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DELAYED RENEWAL PROCESSES AND THE ESTIMATION OF THEIR MEAN VALUE AND VARIANCE FUNCTIONS Özgür ACAR Ankara University Faculty of Science Department of Statistics Supervisor: Asst. Prof. Dr. Halil AYDO?DU The estimation of the mean value and the variance functions for the ordinary renewal processes has been studied currently. In this study, some parametric and non-parametric estimators for the mean value and the variance functions in delayed renewal processes are considered and their statistical properties, such as unbiasedness, asymptotically unbiasedness and the consistency of the estimators, are investigated. 2004, 84 pages