Bazı geniş yapraklı ağaç fidanlarında kök kesme zamanı ve derinliğinin fidan kalitesine etkisinin belirlenmesi üzerine araştırmalar
Studies on the effect of rooting depth and root cutting time on the qualities of certain broadleaves seedling
  1. Tez No: 151120
  2. Yazar: MEHMET SEZGİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SALİH ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Root Cutting, Nursery, Broadleaves Seedling, Çankırı
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BAZI GENİŞ YAPRAKLI AĞAÇ TÜRÜ FİDANLARINDA KÖK KESME ZAMANI VE DERİNLİĞİNİN FİDAN KALİTESİNE ETKİSİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR Mehmet SEZGİN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Orman Mühendisliği Anabilimdah Danışman: Prof.Dr. Salih ASLAN Bazı geniş yapraklı ağaç türü fidanlarında kök kesme zamanı ve derinliğinin fidan kalitesine etkisinin belirlenmesi üzerine araştırmalar konusunda yapılan bu çalışma, Çankırı Kenbağ Orman Fidanlığı'nda gerçekleştirilmiştir. Ağaçlandırma çalışmalarında başarının artmasındaki en önemli faktör, kaliteli fidanların yetiştirilmesidir. Kaliteyi artırma amaçlı bir müdahale olan kök kesimi işleminin, 2+0 yaşındaki Dişbudak, İğde, Mahlep fidanları ile 1+0 yaşındaki Yalancı Akasya ve Mahlep fidanlarına Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında iki farklı derinlikten uygulanması olup ve çalışma, bunların istatistik olarak değerlendirilip sonuçlanmasını içermektedir. Kök kesimlerinin, 2+0 yaşındaki fidanlar için Dişbudak'ta Ağustos ayında 25 cm derinlikten, İğde'de Temmuz ayında 25 cm derinlikten, Mahlep'te Ağustos ayında 25 cm derinlikten, 1+0 yaşındaki fidanlar için Yalancı Akasya'da Temmuz ayında 15 cm derinlikten, Mahlep'te Ağustos ayında 15 cm derinlikten yapılması önerilmektedir. 2004, 129 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Kök Kesimi, Fidanlık, Yapraklı Tür Fidan, Çankırı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis STUDIES ON THE EFFECT OF ROOTING DEPTH AND ROOT CUTTING TIME ON THE QUALITIES OF CERTAIN BROADLEAVES SEEDLINGS Mehmet SEZGİN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Forest Engineering Supervisor: Prof. Dr. Salih ASLAN This study is on the“Studies on the effect of rooting depth and root cutting time on the qualities of certain broadleaves seedlings”and was carried out in Çankırı Kenbağ Nursery. In the reforestation works, the most important factor is to increase the success. Growing the quality seedlings and root cutting is a process to offer more the quality, in the 2+0 age Ash, Oleaster, European Cherry seedlings with in the 1+0 age Acacia and European Cherry seedlings to application with two different depth in June, July and August and this study contains statically evaluation of data and results. Root cutting process is proposed for in the 2+0 age seedlings; Ash's roots could be cut in August in 25 cm depth, Oleaster's roots could be cut in July in 25 cm depth, European Cherry's roots could be cut in August 25 cm depth, in the 1+0 age seedlings, Acacia's roots could be cut in July in 15 cm depth, European Cherry's roots could be cut in August in 1 5 cm depth. 2004, 129 pages