Bira fabrikası atığının Primula'nın yetişme ortamında kullanılması
The use of beer factory sludge in growing medium of Primula plant
  1. Tez No: 151154
  2. Yazar: AYSEL ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CİHAT KÜTÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Beer factory sludge, waste, ornamental, primula, media, plant nutrient
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BİRA FABRİKASI ATIĞININ PİRİMULA'NIN YETİŞME ORTAMINDA KULLANILMASI Aysel ERDOĞAN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Danışman: ProflDr. Cihat KÜTÜK Sera koşullarında gerçekleştirilen bu çalışmada; bira fabrikası atığı (BFA)'ndan hazırlanan yetişme ortamları kullanılmıştır. Araştırmada bira fabrikası atığı, peat ve perlitten oluşan altı farklı karışım hazırlanmıştır. Yetişme ortamlarının performansı önemli bir süs bitkisi olan Primula (Primula obconica) yetiştirilerek incelenmiştir. Denemede ortamların bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerinin yanı sıra Primula bitkisinin kalite parametreleri belirlenmiştir. Ayrıca bitkinin beslenme durumunu değerlendirebilmek için bazı besin maddesi analizleri de yapılmıştır. Tüm ortamların havalanma kapasitesi (HK) değerleri düşük bulunmuştur. Kolay alınabilir su (KAS) kapsamı kontrol dışındaki ortamlarda düşük çıkmıştır. Su tamponlama kapasitesi (STK) ise yetişme ortamlarının özelliklerine bağlı olarak değişkenlikler göstermiştir. Bitki kalite ölçütleri ve gelişimi ortamlara göre önemli derecede ayrımlı bulunmuştur. Görünüm değerleri yönünden en iyi sonuç % 12.5 ve % 25 BFA içeren ortamlarda elde edilmiştir. En yüksek çiçek sürgünü ve ortalama çiçek ağırlıkları % 12.5 BFA karışımında belirlenmiştir. Toplam çiçek sayısı diğer ortamlara oranla % 12.5 BFA içeren ortamda daha yüksek bulunmuştur. Primula bitkisinin toplam yaş ve kuru ağırlık değerleri açısından ortamlar M2>M3>Mı>Ms>Ms>Mı şeklinde bir diziliş göstermişlerdir. Bitkilerin N, P, Mg, Zn, Cu ve Mn kapsamlarında önemli ayrımlılıklar belirlenirken, K, Ca, Na ve Fe kapsamlarında önemli farklılıkların olmadığı görülmüştür. Primula bitkisinin N ve P içeriği BFA'dan hazırlanan ortamlarda genellikle daha fazla bulunmuştur. Bu durumun tersine Mg miktarları BFA içeren karışımlarda kontrol ortamına göre daha düşük bulunmuştur. Bitkilerdeki Zn, Cu ve Mn içerikleri karışımlar içindeki BFA oranı arttıkça artış göstermiştir. Sonuçta değişik ortamlarda yetiştirilen Primula bitkilerinin farklı satış kalitesi düzeylerine ulaştıkları belirlenmiştir. 2004, 110 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Bira fabrikası atığı, atık, süs bitkisi, Primula, bitki besin maddesi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE USE OF BEER FACTORY SULDGE IN GROWING MEDIUM OF PRIMULA PLANT Aysel ERDO?AN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Soil Science Supervisor: Prof.Dr. Cihat KÜTÜK Beer factory sludge (BFS) was used in this study conducted in greenhouse conditions. In the research, six different mixtures were prepared from BFS, peat and perlite. Performance of mixtures was tested by growing Primula (Primula obconica) plant Some physical and chemical properties of media and quality parameters of Primula were determined. Also, some nutrient element contents of the test plant were analysed as a criteria of the nutritional status. Aeration capacity (AC) of all media were found low. Easily available water (EAW) content was measured low in media, except control. Water buffering capacity (WBC) showed variation due to properties of the mixtures. Plant quality parameters and growth have found significantly different in growing media. When take note of general appearence of plants, it was obtained that the best results were in media containing 12.S % and 25 % BFS. The highest flower bud was found in control and 12.5 % BFS medium. Total flower numbers and mean flower weights were determined higher in medium consisting 12.5 % BFS than the others. As total fresh and dry weight of Primula plant take into consideration, order of media were as follow: M2>M3>Mi>M6>Mj>M4. It was determined that significantly differences were optained in N, P, Mg, Zn, Cu and Mn contents while no considerable changes were found in K, Ca, Na and Fe contents. Generally, total nitrogen and phosphorous of Primula plant were found higher in media preparing from BFS. In contrast, magnesium contents were determined lower in mixtures of BFS man the control medium. Zn, Cu and Mn cocentrations in plants were increased as the rate of BFS in the growing mixture increased Finally, all plants grown in various media reached differently saleable quality levels. 2004, 110 pages