Buhar kürü yönteminin beton ile çelik aderansı üzerine etkileri
The effect of steam curing method on adherence between concrete and steel bar
  1. Tez No: 151159
  2. Yazar: MEHMET ÖVÜÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BÜLENT BARADAN, Y.DOÇ.DR. SELÇUK TÜRKEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Buhar Kürü, Isılîşlem, Aderans, Basınç Dayanımı, Steam Curing, Heat treatment, Bond Strength, Compressive Strength
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yapı Malzemesi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
n ÖZET Betonun dayanan gelişimi, son yıllarda inşaat teknolojisinde hızlı ve seri üretime olanak sağlayan ciddi ilerlemeler karşısında yavaş kalmaktadır. Bu nedenle betonun sertleşme sürecini hızlandıracak mümkün olan en kısa sürede arzulanan dayanım seviyesine ulaşmasını sağlama gereği kaçınılmaz olmuştur. Amaca yönelik çeşitli yöntemler geliştirilmiş ve uygulanmıştır. Bunlardan, ısıl işlemler yaygın bir biçimde kullanılmaktadır. Ne var ki, betonun erken dayanım kazanması için buhar kürü uygulandığında son zamanlardaki dayanım değerlerinin normal kür edilmiş betonlara nazaran biraz daha düşük olması karşılaşılan önemli bir dezavantaj olmaktadır. Bununla birlikte betonun bazı mekanik özellikleri üzerinde de olumsuz etkiler oluşabilmektedir. Bu çalışmada buhar kürü yönteminin beton ile donatı arasındaki aderansa etkisi incelenmiştir. Yapılan çalışmada PÇ 42,5 ve PKÇ/A 42,5 tipi çimentolar ve «j>8, $12 çaplı donatılar kullanılmıştır. C25 ve C40 olmak üzere iki beton sınıfi üzerinde çalışılmıştır. C25 beton smifina s/ç=0,65, C40 beton sınıfına ise s/ç=0,45 oranları almarak ulaşılmıştır. Örneklerin bir kısmı standart su küründe diğerleri de 70°C'de buhar kürü uygulandıktan sonra su kürüne tabi tatulmuşlardır. Numuneler 7 ve 28 gün kür uygulandıktan sonra aderans ve basınç deneyine tabi tutulmuşlardır. Deney için toplam 192 adet 15x15x15 cm küp numunesi üzerinde çalışılmıştır. Deney sonucunda buhar kürünün aderansı olumsuz yönde etkilediği ve 12 olan donatılarda 150mm kenetlenme boyunun yetersiz olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Development of strength of concrete is quite slow with respect to the impressive improvements associated with rapid and serial production of concrete in construction technology in recent years. Regarding this, the necessity of having concrete which can reach a desired strength level by accelerating its hardening process in a possible short time is inevitable. Various methods have been developed and applied to achieve this purpose. Heat treatment has an extensive application among these. procedures.However, the most serious drawback is the slight reduction in the late strength values when steam curing is used for the purpose of gaining early strength for concrete with respect to normal cured concretes. In this research, the effect of steam curing on adhesion between concrete and reinforcement has been observed. Two types of cement; PC 42,5 ve PKÇ/A 42,5 and reinforcements with different diameters in $8, $12 mm. have been used. This investigation has also been carried out in two different strength classes of concrete such as 40 and 25 MPa which do have 0.45 and 0.65 w/c ratio respectively. Some of the samples are subjected to standart curing and the other class is subjected to steam curing under 70°C and then subjected to standart curing. 7 and 28 days strength result have been observed. Also the adhesion values have also been observed. This investigation has been carried out on 192 specimens with dimensions of 15*15*15cm. At the end of this investigation it has been concluded that steam curing adversly affects adhesion and reinforcements which are thicker than 12 mm 150 mm of adhesion is not enough.