Buhar kürü yönteminin beton basınç dayanımına etkisi
Influence of steam curing on compressive strength of concrete
  1. Tez No: 119556
  2. Yazar: VOLKAN ALABAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELÇUK TÜRKEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Concrete, Curing, Steam Curing Under Atmospheric Pressure, Accelerated Curing Methods, Heat Treatments, Compressive Strength
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
n ÖZET Buhar kürü tekniği betonun erken yaşlarda dayanım kazanması için önemli olan bir yöntemdir. Prefabrike eleman ve boru üretiminde en çok kullanılan yöntem olan“Atmosferik Basınç Altında Buhar Kürü”tekniği konusunda ülkemizde az sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmada buhar kürü tekniğim değişik çevrimlerle kullanarak betonun erken yaşlarda kazanacağı basınç dayanım değerleri araştırılmıştır. Çalışmanın konusu olan beton basınç dayanımına buhar kürü işlemlerinin etkileri, değişik ısıl işlem süreçleri uygulanarak incelenmiştir. Aynı zamanda erken yaşlarda beton basınç dayanımının artışı araştırılmış ve sıcaklık ile zaman parametrelerinin bu gelişimi nasıl etkilediği hakkında yaklaşımlar sunulmuştur. Bu amaçla uygulanan kür işlemlerine bağlı olarak betonun erken dayanım değerini tahmin etmekte kullanılan olgunluk fonksiyonunun doğruluğu deney sonuçlarından bulunmaya çalışılmıştır. Diğer taraftan, PÇ 42,5 ve PKÇA 42,5 tipi çimentolar kullanılarak; çimento tipinin buhar kürü altında beton basınç dayanımına etkileri incelenmiştir. Bu amaçlarla on farklı buhar kürü çevrimi, iki farklı çimento tipi ve iki farklı su/çimento oranı kullanılarak oluşturulmuş dört farklı beton tipine, sıcaklık ve zaman parametreleri değiştirilerek uygulanmıştır. Bu çalışmada, 65°C ve 85°C olmak üzere iki farklı kür sıcaklığı ve 4sa., 8sa., 16sa., 24sa., 36 sa. olmak üzere beş farklı kür periyodu kullanılarak, 168 adet 15x15 cm. küp örneğe buhar kürü uygulanmıştır.m Çalışma altı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde konu ve konunun gerekliliği hakkında genel bilgiler verilmiştir. Beton ve özellikleri hakkında genel bilgiler ikinci bölümde verilmiştir.Üçüncü bölümde ise buhar kürü tekniği hakkında bilgiler ve tanımlar değişik kaynaklardan yararlanılarak verilmeye çalışılmıştır. Deneysel çalışma dördüncü bölümde ele alınmıştır. Deney sonuçlan ve değerlendirmeleri beşinci bölümde gösterilmiştir. Çıkarılan sonuçlar ve ileride yapılacak çalışmalar için öneriler son bölümde verilmiştir. Anahtar Kelimeler Beton, Kür, Atmosferik Basınç Altında Buhar Kürü, Hızlandırılmış Kür Yöntemleri, Isıl İşlemler, Basınç Dayanımı.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Steam curing is an important technique for obtaining high early strength of concrete. In Turkey, there are few studies on steam curing under atmospheric pressure that is widely used for producing precast, prestressed and pipe concrete industries. In this study, the high early strength values of concrete have been estimated by using different steam curing processes. The object of this study was to determine the effects of steam curing on compressive strength of concrete with different heat treatment processes. In addition to this, the most important objective was to examine the increase in early strength values, and to set up an approach for compressive strength influenced by time and temperature history of concrete. By this purpose, a maturity function was introduced to predict the early strength according to the curing condition applied and to be able to prove the reliability and the accuracy of the strength tests performed throughout this study. On the other hand, the effect of cement types on compressive strength of concrete under steam curing has been studied by using two different cement types called PC 42,5 and PKÇA 42,5. For these purposes, ten different steam curing conditions were applied to four different strength classes of concretes that is used with two different water/cement^ ratios (0, 44 and 0, 49) by the consideration of curing temperature and duration as the changing parameters. Within scope of this research, two different curing temperatures 65 °C and 85 °C, and five different curing periods as 4h, 8h, 16h, 24h and 36h were applied to 15 cm. cube specimens.This experimental research has been presented in 6 chapters. In the first chapter general information about the subject, the purpose and the scope of the study is presented. The general information about concrete is given in the second chapter. In the third chapter, the literature survey results and relevant definitions on steam curing and processes are briefly mentioned. The experimental work is described in the fourth chapter. The experimental results are listed in fifth chapter. Evaluation of test results and their discussions are also the subjects of the fifth chapter. The conclusions and proposals for further studies are presented in the last chapter.