Application of intervention analysis to time series data on economic and social problems (with lognormal noise)
Ekonomik ve sosyal problemlerde trafik kazaları verilerine müdahale analizi uygulaması (lognormal gürültü ile)
  1. Tez No: 151160
  2. Yazar: ESİN FİRUZAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CENGİZ ÇELİKOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Time Series, Intervention Analysis, Lognormal Distribution, Traffic Accident Series
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışma, trafik kazaları verilerinin lognormal dağılıma adapte edilmesi ve trafik kazalarında radar uygulamasının, kazaların oluşumu üzerindeki etkisini araştırma aşamalarından oluşmaktadır. Radar uygulaması, trafik kazaları serisine müdahale olarak ele alınmış ve müdahalenin trafik kazaları serisi üzerindeki niceliksel etkisi araştırılmaya çalışılmıştır. Zaman serisinde müdahale analizi, gürültü değişkem için stokastik bir model, müdahale için dinamik bir model olmak üzere iki aşamada gerçekleştirilmiştir. Daha sonra en uygun ARIMA modeli belirlenerek model parametreleri tahminlemeye çalışılmıştır. Bunun için Moment Tahminleme ve Uyarlanmış Moment Tahminleme Yöntemleri kullanılmıştır. Beyaz gürültüden farklı olmadığından emin olunan model artıkları teşhis edilerek müdahalenin seriye etkileri ölçülmeye çalışılmıştır. Elde edilen sonuçlar, radar uygulamasının yol üzerindeki kazaların meydana gelişinde azaltıcı etki yarattığı yönünde olmuştur. Anahtar Kelimeler :Zaman Serisi, Müdahale Analizi, Lognormal Dağılım, Trafik Kaza Serisi
Özet (Çeviri)
Traffic accidents have been big problem during the last years because of the fundamental changes in social economic life. In this study, the effect of radar application in Izmir was examined by using two approaches. The first approach consisted of adapting traffic accidents to the lognormal distribution. This approach depends on assumption that accidents occurred on the routes are correlated each other. After the adaptation to the lognormal distribution, the estimators of the parameters of lognormal distribution were estimated by using moment estimation and modified moment estimation methods. The validity of the underlying assumption is supported by goodness of fit tests. The second approach, involved time series model of traffic accidents before intervention (the radar application) as a Box- Jenkins univariate time series model. As expected, this model proved to be inadequate in explaining the postintervention period, and the model was modified to incorporate the expected form of the intervention effects. Intervention effects were measured quantitatively on time series of traffic accidents. Results showed that the radar application produced significant reduction on accidents occurred on the routes.