İzmir Bornova yeraltı suyu havzasının kirlenebilirliği
Vulnerability of İzmir Bornova groundwater basin
  1. Tez No: 151169
  2. Yazar: CAN ERTEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLTEKİN TARCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İzmir, Bornova, GOD yöntemi, kirlenebilirlik haritası, hidrojeokimya, İzmir, Bornova, GOD method, vulnerability mapping, hydrogeochemistry IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Jeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZET Bu çalışma, Bornova alüvyon ovasının kirlenebilirlik değerlendirmesini ve hidrojeokimyasal fasiyeslerle kirlenebilirlik indeksi arasmdaki ilişkiyi kapsamaktadır. Önceki hidrojeokimyasal çalışmalar Piper ve Schoeller diyagramlarını çizmek için derlenmiştir. Sonuçlara göre Ca HCO3“ su tipi alüvyon akiferin karakteristiğidir fakat daha sonraki su kimyası sonuçlan karışık su tipinin alanda yaygın olduğunu göstermiştir. Elektriksel iletkenlik değerleri havzanın batısında doğusuna göre daha yüksektir. Na+, Ca2+, Mg2+, Cl”derişimleri zamana bağlı olarak artmaktadır. ABD tuzluluk diyagramı hidrokimyasal değerlerin yüksek iletkenlik değerlerine doğru yönelmiş olduğunu göstermek için kullanılmıştır. Eski hidrokimyasal veriler C2-S1 olarak değerlendirilmiştir fakat daha sonraki veriler C3-S1 ve C4-S2' ye yönelmiştir. Önceki çalışmaların Fransız sertlik değerleri yumuşak su ile sert veya oldukça sert su arasında değişmektedir halbuki daha sonra elde edilmiş su kimyası değerleri sert ve oldukça sert arasında değişmektedir. Sonuçlar deniz suyu girişimine ve/veya sanayileşme ile şehirleşmeye bağlı aşın su çekimine işaret etmektedir. GOD kirlenebilirlik metodu akiferin kirliliğe karşı duyarlılığını değerlendirmek için seçilmiştir. Kirlenebilirlik indeks değerleri havzanın batı kısmında doğu kısmına göre daha yüksektir. Kirlenebilirlik haritası ve su kimyası sonuçlan birlikte değerlendirilmiştir. Sonuç olarak harita ve verilerin uyum içinde olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study contains vulnerability assessment of Bornova alluvium plain and relation between hydrochemical facieses and vulnerability index. Primarily hydrogeochemical studies have been collected to draw Piper and Schoeller diagrams. According to these results, Ca2+HC03“ water type is characteristics in the alluvium aquifer but subsequent water chemical results have showed that mixing type waters are widespread in the area. Electrical conductivity values higher in the western part of the basin than the eastern part of it. The concentration values of Na+, Ca2+, Mg2+, CI”has increased as related to time. USA Salinity Diagram was used to show shifting hydrochemical values toward high electrical conductivity values. Primarily hydrochemical data were evaluated as C2-S1 but subsequent water chemical results has shifted to C3-S1 and C4-S2. French hardness of primarily hydrochemical data changes soft to hard or moderately hard whereas subsequent water chemical results changes hard to extremely hard. The results have been considered related to indicate sea water intrusion and/or industrialization, urbanization affecting groundwater withdrawal. GOD vulnerability method was chosen to asses vulnerability to contamination. Vulnerability index values are higher in the western part of the basin than the eastern part of it. The vulnerabilty map and hydrochemical results have been evaluated in integrated manner. As a result both of the map and the data have been appropriately considered.