Treatment of wastewaters by fluidized/fixed and filter system reactors
Akışkan, sabit yataklı ve filtre sistemli reaktörler ile atıksuların arıtımı
  1. Tez No: 151178
  2. Yazar: BERNA ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NECDET ALPASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Biofilm, Hibrit ardışık kesikli biofilm reaktör, nutrient giderme, akışkan-yatak biofilm reaktör, sabit-yatak biofilm reaktör, Biofilm, Hybrid sequential batch biofilm reactor, nutrient removal, fluidized-bed, fixed-bed
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
ÖZET Biofilm yapısı, morfolojisi ve populasyon dinamikleri konusunda son on yıldır giderek artan bilgi birikimi, biofilm (bağlı büyüme) proseslerine olan ilgiyi artırmakta ve başarılı konfigürasyonların elde edilebilmesini sağlamaktadır. Özellikle batık biofilm prosesleri, gelişen yüksek biokütle sayesinde daha az hacimde daha yüksek giderim sağlamaları, şok yüklere karşı dirençleri, basit ve kısa start-up süreleri, sistem performansının çökeltim tankından bağımsız olması gibi avantaj lan nedeniyle giderek yoğunlaşan sıklıkta uygulama alam bulmaktadırlar. Sunulan tez kapsamında farklı batık biofilm sistemlerinin işletme koşullarının tek bir ünitede gerçekleşmesini olanaklı kılan, böylelikle uygulamalarda probleme neden olan dezavantajların ortadan kaldırılmasını sağlayan, daha verimli, güvenilir ve ekonomik arıtmayı mümkün kılan yeni bir hibrit sistemin geliştirilmesi hedeflenmiştir. Hibrit Ardışık Kesikli Biofilm Reaktör (HAKBR) olarak isimlendirilen bu yeni teknoloji akışkan-yatak ve sabit-yatak biofiltre koşullarım fiziksel filtrasyon işlemi ile birleştirmektedir. İşletim ardışık (doldur-boşalt) olarak gerçekleştirilmektedir. Sistem performansının araştırılması ve optimum işletme koşullarının bulunması amacıyla bir pilot ölçekli model gerekli sistem ekipmanları ile birlikte laboratuarda kurulmuştur. Bu model üzerine çeşitli testler uygulanmıştır. Yürütülen araştırmada sistemin azotlu ve fosforlu (nutrient) madde giderme performansı çıkış konsantrasyonları esas alınarak incelenmiştir. Ancak sistem gelecekte sıklaştırılacak deşarj standartlarını (nutrient v.b.) ekipman ve proses eklentilerine ihtiyaç duyulmadan karşılayabilecek nitelikte tasarlanmıştır.VI Deneysel çalışma süresince akışkan-yatak, sabit-yatak ve aşağı akışlı filtre süreçlerinin bir arada gerçekleştirildiği (hibrit) işletme koşulları uygulanmıştır. Bu işletme koşullan sırasında elde edilen performansın araştırılması amacıyla reaktör farklı organik yükler allında (düşük, orta ve yüksek) çalıştırılmıştır. Araştırma sonuçlan çeşitli batık biofilm süreçlerinin ardışık fazların iyi seçilmesi halinde bir arada kullanımının azotlu ve fosforlu madde gidermede basan sağladığım göstermektedir. Bu yaklaşım yenilikçi ve gelecek vadeden bir yaklaşımdır ve üzerinde daha çok inceleme yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT Attached growth (biofilm) processes have received considerable attention in last decade because of the increasing knowledge about the structure, morphology, and population dynamics of biofilms. Particularly, submerged biofilm processes offer greater biomass concentration in the reactor with corresponding higher specific removal rates that allow small reactor volumes, greater volumetric loading rates, increased process stability towards shock loadings, high resistance to starvation periods and toxic loads, independence of the system to the performance of secondary settling tank, short-term and simple start up and often ease of operation due to omitting a sludge recirculation line. The major objective of this thesis is to implement a new hybrid system to make different submerged biofilm processes operational conditions coexist in the same unit possible without their inherent drawbacks that limit their applications to achieve more efficient, effective, stable and economical treatment. Hybrid sequential batch biofilm reactor (HSBBR) is the new generic term used to describe this new technology which combines fluidized-bed and/or fixed-bed conditions with subsequent physical filtration in a single unit that is operated periodically in a fill and draw mode. HSBBR was experienced for the purpose of investigating the performance of the system and to determine the optimum operational parameters. A, pilot scale set-up was implemented in the laboratory with the principal components and various tests were carried out. In the conducted research, nitrogen and phosphorus matter removal performance of the HSBBR was evaluated by considering the effluent concentrations and theIV system w as d esigned toe omply with p ossible f uture t reatment 1 imitations s uch a s nutrient removal without any need of additional equipment. Throughout the experimental research, different operational conditions were maintained in the same unit, namely“fluidized-bed”,“fixed-bed”, and“downflow filtration”. The performance of the reactor with different organic loading conditions (i.e.“low”,“medium”and“high”loadings) was observed. Results indicated that hybrid operation of submerged biofilm processes gives very good performance in terms of nitrogen and phosphorus (nutrient) removal if the subsequent operational phases are properly selected. It is innovative and promising approach, and need further investigation.