Çimento sektöründe oluşan iş kazalarının incelenmesi
Workplace accident in Turkish cement industry and statistical evulation
  1. Tez No: 151189
  2. Yazar: GÜNHAN DİNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SABİT GÜRGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: workplace accident, safety, cement sector, statistics
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZET İş kazalarının büyük bir kısmı gerekli tedbirlerin alınmasıyla önlenebilecek olaylardır. İş kazaları genellikle insan faktöründen kaynaklanmaktadır. Kişilerin çalışma süresince gerekli iş güvenliği önlemlerini almamaları, işe gereken özeni göstermemeleri vb. gibi durumlardan dolayı istenmeyen olaylarla karşılaşmaları büyük bir olasılık dahilindedir. Bu istenmeyen olaylar sonucunda da geçici iş göremezlik, malullük hatta ölümlerle yüz yüze gelinebilmektedir. İşçi ve işveren kesimlerini aynı anda mağdur eden iş kazalarım azaltabilmek hatta önleyebilmek amacıyla son yıllarda çeşitli seminerler, eğitim amaçlı kurslar v.b. düzenlenmektedir. İşyerlerinde de olası kazalara karşı çalışanları korumak amacıyla işin niteliğine göre koruyucu malzemeler temin edilmekte, çeşitli önlemler alınmaktadır. Böylece iş kazaları önlenmeye çalışılmaktadır." Bu çalışmanın ana amaçlarından biri de; iş kazası ile ilgili verileri ilgililerin dikkatine sunarak iş kazalarını önleme çalışmalarına katkıda bulunabilmektir. 1995-2002 yılları arası baz alınarak Türkiye genelinde 32 çimento fabrikasının aylık iş kazası raporlarına dayanarak, iş kazaları hakkında kapsamlı bir istatistik çalışması yapılmıştır. Bu çalışmada, fabrikalarda meydana gelen iş kazaları çeşitli açılardan ele alınmış, dağılım tabloları ve grafikler oluşturulmuştur. Dolayısıyla baz alman 1995-2002 yıllan itibariyle her fabrikada meydana gelen iş kazası sayısı, iş kazasına uğrayan işçilerin öğrenim durumları ve yaşlarına göre dağılımları, kaza olayının türü, kazaya uğrayan uzuv, kazalarda kaybedilen iş günü sayılan.gerçekleşen kazaların vardiya saatlerine göre dağılımı, standart formüller yardımıyla kaza sıklık oranı, kaza ağırlık oram ile genel kazalarıma oranları tablolar ve grafikler halinde incelenmiştir. Oluşturulan bu tablo ve grafikler yorumlanmış, nuluslararası standart değerler ile bulunan değerler karşılaştırılmışür. Uluslararası standartların aşıldığı noktalarda bu sonuçların nedenleri araştırılıp olası sebepler irdelenmiş ve çözüm yolları önerilmiştir. Anahtar sözcükler : İş kazası, emniyet, çimento sektörü, istatistik \w -Tip m
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Most of the accidents which happen at workplaces can be prevented with necessary safety precautions. In general,almost most of the accidents in the workplace happen by the reason of human factor. There is a great possibility for workers to face with unwanted events in their work place if they do not follow the regulation of safety meetings and work instructions.As result.workers can face the risk of injury and death from a range of hazards. In recent years employees and employer representatives are provided seminars for evaluation and prevention of work accident risks.To protect workers against possible accidents in their work places, they are given the protective materials and safety equipments. In this way, work place accidents are being tried to be prevented: One of the main reason of this study is; collecting datas which are involved with the work- related accidents and informing people who may concern with the prevention of reoccurrence and further possible work accident. In Turkey, between years 1995 and 2002, 32 cement factories' montly work accident reports have been collected regularly and based on these reports comprehensive statistics has been done. In this study, the accidents in our factories are examined in many aspects then graphics and tables are constructed. Considering it from 1995-2002 the number of work accidents, education status and age groups of IVthe workers who are affected from the accidents, the type of the work accident, the organ which is affected from the accident, the number of the missing days which are lost from the reason of the accidents, the time of the accident in a work day are tabled and graphiced. Also accident frequency rate are studied with the help of some standart formulas and accident severity rates are examined by the tables and graphics. Later on these tables and graphics are discussed and compared with the international standarts. Solution ways have been offered to prevent further possible work accidents in the international standarts.