Armürlü tazgahlarda dokunan motifli kumaşlarda estetik değerin optimizasyonu
Optimization of the aeshetic value in figured fabrics woven in dobby looms
  1. Tez No: 151203
  2. Yazar: HANİFİ SÖKMEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜNGÖR BAŞER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: fabric design, aesthetic value, subjective evaluation, aesthetic design
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
VI İÇİNDEKİLER Sayfa İçindekilerVI Tablo ListesiDC Şekil ListesiXI Bolüm 1 GİRİŞ 1.1GİRÎŞ1 1.2 DOKUMA KUMAŞ YAPISI2 1.3 ENDÜSTRİYEL TAS ARIM7 1.4 DOKUMA KUMAŞ TASARIMI11 1.5 DOKUMA KUMAŞLARIN TASARIM PARAMETRELERİ12 1.5.1 FİZİKSEL TASARIM14 1.5.1.1 Kumaş Özelliklerini Etkileyen Fiziksel Tasarım Öğeleri15 1.5.1.2 Hammadde ve İplik Türünün Etkisi15 1.5.1.3 İplik Numarası ve Bükümünün Kumaş Özelliklerine Etkisi.... 15 1.5.1.4 Kumaş Örgüsü ve Sıklığının Kumaş Özelliklerine Etkisi16 1.5.1.5 Kumaş Kalınlığı ve Gramajı17 1.5.1.6 Kumaş Özelliklerini Etkileyen Yüzey Özellikleri17 1.5.1.7 Tasarım Öğesi Olarak Kumaş Boyutları17 1.5.2 ESTETİK TASARIM17 1.5.2.1 Hammadde ve İplik Türünün Kumaş Görünümüne Etkileri.... 1 8 1.5.2.2 Örgünün Kumaşların Görünümünü Etkileyişi18 1.5.2.3 İplik Renk Planları19 1.5.2.4 Yüzey Planı19 1.5.2.5 Apre İşlemlerinin Kumaş Görünümünü Etkileyişleri19
Özet (Çeviri)
IV ÖZET Dokuma kumaşların tasarım problemi, diğer endüstriyel tasarım alanlarında olduğu gibi, kendisinden beklenilen işlevleri yerine getirebilmesi kadar insanı ve çevresini güzelleştirecek estetik değere sahip bir ürünün oluşturulması ile ilgilidir. Bunlardan birincisi fiziksel tasarım diğeri ise estetik tasarımdır ve bunlar birbirlerine sıkı sıkı bağlıdır. Kumaşın renk, biçim, ve örgü değerlerinin oluşturulmasma yönelik sanatsal ve teknik çalışmalar kumaşın estetik tasarımı olarak nitelendirilebilir. Armürlü tezgahların dizayn kapasitesi, motifli kumaş tasarımında estetik amaçlara ulaşılmasını güçleştirmektedir. Bu çalışmada değişik hammadde, iplik numarası, sıklık ve motif boyutlarında el tezgahında çok sayıda motifli kumaşlar dokunmuştur. Dokunan kumaşlar üzerinde estetik değer açısından jüri değerlendirmesi yapılmıştır. Bu değerlendirme sonucu elde edilen çoklu regresyon denklemi hazırlanan bir bilgisayar tasarım programında estetik değeri maksimize eden bir fonksiyon olarak kullanılmıştır. Ayrıca bu fonksiyon teorik olarak elde edilen bir estetik değer fonksiyonu ile karşılaştırılarak irdelenmiştir. Anahtar sözcükler :kumaş tasarımı, estetik değer, sübjektif değerlendirme, estetik tasarımV ABSTRACT As other industrial design fields, the design problem of woven fabrics is related to form a product that has an aesthetic value which beautifies people and their environment as well as to that which performs the functions expected from it. The first of these is physical design the other is aesthetic design. They are strongly related to each other. Artistic and technical studies to form color, shape and construction values of fabrics can be called aesthetic design of the fabric. Design capacity of dobby looms makes harder to reach aesthetic goals in figured fabric design. In this study, lots of figured fabrics were woven from various types of materials and yarns which have different counts, at various loom settings and figure dimensions on a hand-loom. Subjective evaluations were made on these woven fabrics by a jury from the point of aesthetic value. A multivariable regression equation obtained from these evaluations was used in a computer design program to maximize the aesthetic value. An investigation was also made to compare this function with that obtained theoretically.