Registration images that differ by affine transformation
Birbirinden affine transformasyon ile ayrılmış görüntülerin kaydedilmesi
  1. Tez No: 151215
  2. Yazar: SEZEN ÖZGÜL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALDUN SARNEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fourier-Mellin Transform (FMT), Gaussian Noise, Fourier Spectrum, Combining the Orthogonal Enhanced Cepstra (COEC)
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Bu tezde transformasyonları farklı iki görüntü arasındaki transformasyon parametrelerinin (ölçek, dönme, ötelenme) tahmini anlamına gelen görüntü kayıt probleminin frekans bölgesindeki çözümü ele alınmaktadır. Fourier Mellin Transformasyonu (FMT) tabanlı iyi bilinen bir frekans bölgesindeki uygulaması ve performans testleri Matlab kodu kullanılarak bilgisayar ortamında tamamlanmaktadır. FMT temelli görüntü kaydetme algoritmasının gürültülü ortamdaki performasını test etmek için görüntülere sıfır-ortalama Gaussian gürültüsü eklenmektedir. Transformasyon parametrelerinin bulunması için algoritmadaki düzlemsel kaymaların tahmini değişik metotlarla yapılmaktadır. Bunlardan ilki doğrusal olmayan, Fourier spektrum temelli alan korolasyon tekniği olan filtrelenmemiş faz korolasyon metodudur. Bu metot spektrumun tüm bölgelerine aynı temelde yaklaşarak, yüksek bir tutarlılık ve ekran içeriklerinin bağımsızlığında dikkate değer bir dereceye sahiptir. Bu metodun performansı filtrelemenin parametrik spektruma bağlı bir filtre ile yapılması yoluyla yükseltilebilir. Filtre parametresi deneysel olarak belirlenebilecek optimal değerine set edildiği zaman daha iyi sonuçların alındığı gösterilmiştir. ikinci metot Ortogonal İyileştirmeli Cepstra (OİC) olarak adlandırılan cepstrum temelli tekniktir. Bu teknik öteleme ile farklılaşan görüntülerin kaydedilmesinde ve gürültülü ortamda filtrelenmiş fazlı korelasyon ve filtrelenmemiş faz korelasyonundan daha iyi sonuçlar veren yeni bir yöntemdir. Anahtar sözcükler : Fourier Mellin Transformasyonu (FMT), Gaussian gürültüsü, Fourier spektrumu, Ortogonal İyileştirmeli Cepstra (OİC)
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT In this thesis, the task of solving a common image registration problem, that is, estimation of transformation parameters (scale, rotation and translation) between two images that differ by affine transformation is achieved in frequency domain. Implementation of a well-known frequency domain algorithm based on Fourier- Mellin transformation (FMT) and its performance tests are completed in Matlab environment. In order to test the performance of the FMT-based image registration algorithm in the presence of noise, images are added with zero-mean Gaussian noise. Estimating planar shifts in the algorithm to find the transformation parameters is performed by different methods. First one is the unfiltered phase correlation method, a nonlinear, Fourier spectrum-based area correlation technique. This method achieves high accuracy, and a considerable degree of independence from scene content, by treating all regions of the spectrum on the same basis. Performance of this method can be increased by filtering with a parametric spectrum-dependent filter. It is shown that better results are obtained when the filter parameter is set to its optimal value that can be determined experimentally. Second one is a cepstrum-based technique called Combining the Orthogonal Enhanced Cepstra (COEC). It is a new technique to register images that differ by translation and gives better results in the presence of noise than filtered phase correlation and unfiltered phase correlation.